H Αμερικανική Ακτοφυλακή (USCG) με πρόσφατη ανακοίνωσή της, υπενθύμισε στη ναυτιλιακή βιομηχανία,

H Αμερικανική Ακτοφυλακή (USCG) με πρόσφατη ανακοίνωσή της, υπενθύμισε στη ναυτιλιακή βιομηχανία, τα αυτονόητα. Ότι τα ανταλλακτικά αλλά και τα αναλώσιμα στα διάφορα συστήματα εγκατεστημένα στα πλοία, πρέπει να είναι του αρχικού κατασκευαστή. Προκειμένου, πρώτα από όλα, να έχει ισχύ το type approval (πιστοποίηση) που εκδίδει. Κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στα πλοία. Θετικό, αν…
H Αμερικανική Ακτοφυλακή (USCG) με πρόσφατη ανακοίνωσή της, υπενθύμισε στη ναυτιλιακή βιομηχανία, τα αυτονόητα. Ότι τα ανταλλακτικά αλλά και τα αναλώσιμα στα διάφορα συστήματα εγκατεστημένα στα πλοία, πρέπει να είναι του αρχικού κατασκευαστή. Προκειμένου, πρώτα από όλα, να έχει ισχύ το type approval (πιστοποίηση) που εκδίδει. Κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στα πλοία. Θετικό, αν είναι του κατασκευαστή αλλά αρνητικό αν δεν είναι.
Στην προκειμένη περίπτωση, και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αμερικανική Ακτοφυλακή*, «έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που βρέθηκαν σε πλοία, μη εξουσιοδοτημένα χημικά σε Συστήματα Διαχείρισης Θαλάσσιου Έρματος (BWMS). Γεγονός που οδήγησε σε ακύρωση της πιστοποίησης της Αμερικανικής Ακτοφυλακής για τα συγκεκριμένα συστήματα» τονίζει ο κ. Παναγιώτης Δαλιάνης, Technical After-Sales Director στην ERMA FIRST.
«Αντίστοιχα, σε συστήματα διαχωρισμού νερού-πετρελαίου (Oily Water Separators/OWS) έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι κατά τόπους ακτοφυλακές έχουν ζητήσει αποδείξεις γνησιότητας των ανταλλακτικών/αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται», αναφέρει ο κ. Στράτος Παπαμιχάλης, Διευθύνων Σύμβουλος, RWO.


Η επιλογή όμως των σωστών ανταλλακτικών για τα πλοία είναι κρίσιμη, όχι μόνο για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς αλλά και για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας, και της ασφαλούς λειτουργίας.
«Οι πλοιοκτήτες συχνά πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ανταλλακτικών του αρχικού κατασκευαστή (OEM) και εναλλακτικών μη OEM. Ανάμεσα στις δύο κατηγορίες ανταλλακτικών, υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Η κατανόηση των διαφορών αυτών είναι απαραίτητη για την ορθή λήψη αποφάσεων”, συμπληρώνει ο κ. Δαλιάνης.
Πλεονεκτήματα Ανταλλακτικών OEM
1. Ποιότητα και Συμβατότητα: Τα OEM ανταλλακτικά είναι σχεδιασμένα ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με τις αρχικές προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας άριστη λειτουργία και μεγαλύτερη ασφάλεια.
2. Συμμόρφωση με Κανονισμούς: Τα OEM ανταλλακτικά πληρούν τις προδιαγραφές του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Αντίθετα, τα μη OEM δεν ανταποκρίνονται στις απαιτούμενες προδιαγραφές.
3. Εγγύηση Κατασκευαστή: Τα OEM ανταλλακτικά συνοδεύονται από εγγύηση, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία τους. Τα μη OEM μπορούν να ακυρώσουν υπάρχουσες εγγυήσεις, επιβαρύνοντας οικονομικά τους πλοιοκτήτες.
4. Μακροπρόθεσμη Οικονομία: Παρόλο που τα OEM ανταλλακτικά μπορεί να είναι ακριβότερα, η αντοχή τους μειώνει το κόστος αντικατάστασης και την απώλεια χρόνου λόγω βλαβών.
Κίνδυνοι από τη Χρήση μη OEM Ανταλλακτικών
1. Θέματα Ασφάλειας και Απόδοσης: Τα μη OEM ανταλλακτικά δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές ποιότητας, αυξάνοντας τον κίνδυνο βλαβών και ατυχημάτων.
2. Λειτουργικοί περιορισμοί για το πλοίο: Η χρήση μη εγκεκριμένων ανταλλακτικών και χημικών μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις. Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ (USCG) αλλά και άλλες κατά τόπους ακτοφυλακές έχουν καταγράψει περιπτώσεις όπου μη εξουσιοδοτημένα χημικά σε Συστήματα Διαχείρισης Θαλάσσιου Έρματος (BWMS)(1) ή μη γνήσια αναλώσιμα σε διαχωριστήρες OWS οδήγησαν σε ακύρωση της έγκρισης τύπου ή/και απαγόρευση λειτουργίας του εκάστοτε συστήματος. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο, να μην επιτραπεί στο πλοίο να προχωρήσει σε περαιτέρω εμπορική δραστηριότητα μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος. Οι οικονομικές συνέπειες από έναν τέτοιο περιορισμό είναι δυσανάλογες της οικονομίας που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μη ΟΕΜ ανταλλακτικών. Ενδεικτικά για ένα σύστημα OWS, μια και μόνο περίπτωση περιορισμού μπορεί να κοστίσει έως και 10 φορές περισσότερο από την συνολική οικονομία που επιτυγχάνεται από τη χρήση μη ΟΕΜ ανταλλακτικών στη διάρκεια ζωής του πλοίου.
3. Αυξημένα Λειτουργικά Κόστη: Οι βλάβες από μη OEM ανταλλακτικά μπορούν να προκαλέσουν μη προγραμματισμένες επισκευές, αυξημένα έξοδα συντήρησης και καθυστερήσεις.
4. Ακύρωση Εγγύησης: Οι κατασκευαστές συχνά ακυρώνουν την εγγύηση όταν χρησιμοποιούνται μη OEM ανταλλακτικά, επιβαρύνοντας τους πλοιοκτήτες με επιπλέον κόστος.
Μελέτη Περίπτωσης: Αμερικανική Ακτοφυλακή
Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι πλοία χρησιμοποιούσαν μη εγκεκριμένα χημικά στα BWMS, ακυρώνοντας την έγκριση τύπου και καθιστώντας τα συστήματα αναποτελεσματικά. Αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα και κυρώσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρήσης εγκεκριμένων εξαρτημάτων.
Η επιλογή ανταλλακτικών για τα πλοία απαιτεί προσεκτική ανάλυση ποιότητας, συμμόρφωσης και κόστους. Ενώ τα μη OEM ανταλλακτικά μπορεί να φαίνονται οικονομικά, οι κίνδυνοι που συνεπάγονται μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες απώλειες. Η χρήση OEM ανταλλακτικών εξασφαλίζει συμμόρφωση, αξιοπιστία και οικονομική αποδοτικότητα μακροπρόθεσμα.
Η προσπάθεια της Ένωσης Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Εξοπλισμού Ναυτιλίας (HEMEXPO – Hellenic Marine Equipment Manufacturers and Exporters) να προωθήσει τα εξαρτήματα που παράγονται στην Ελλάδα είναι μεγάλη, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την καλύτερη με βάση τόσο το κόστος όσο και την ποιότητα προμήθεια των Ελλήνων Πλοιοκτητών.
* USCG News: Use of Unauthorized Chemicals for Ballast Water Management Systems
Content Original Link:
" target="_blank">