Λίγες ώρες μετά τη δραματική ανακοίνωση ερευνητών του Κέμπριτζ ότι ανίχνευσαν
Λίγες ώρες μετά τη δραματική ανακοίνωση ερευνητών του Κέμπριτζ ότι ανίχνευσαν τις «ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις» βιολογικής δραστηριότητας σε άλλο πλανήτη, αρκετοί συνάδελφοί τους δηλώνουν ότι δεν πείθονται τόσο εύκολα.
Η επίμαχη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο The Astrophysical Journal εξετάζει τον γιγάντιο πλανήτη K2-18b σε απόσταση 120 ετών φωτός από τη Γη. Οι ερευνητές ανίχνευσαν η φασματική δύο αερίων –διμεθυλοσουλφίδιο και διμεθυλοδισουλφίδιο- τα οποία παράγονται στη Γη από το φυτοπλαγκτόν και δίνουν στη θαλασσινή αύρα το άρωμά της.
Αρκετοί ερευνητές δηλώνουν τώρα ότι διαφωνούν τόσο με τον ισχυρισμό της ανίχνευσης όσο και με την ερμηνεία των ευρημάτων.
«Δεν πρόκειται για ισχυρές ενδείξεις» δήλωσε στο περιοδικό Nature o Στίβεν Σμιντ του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» στο Μέριλαντ.
«Σχεδόν σίγουρα δεν πρόκειται για ζωή» συμφώνησε η Τέσα Φίσερ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Τούσον.
Εναλακτικές εξηγήσεις
Ένα βασικό αντεπιχείρημα είναι ότι ο διμεθυλαιθέρας δεν παράγεται αποκλειστικά από βιολογικές διαδικασίες, επισημαίνει το περιοδικό Science. Σύμφωνα με περυσινή μελέτη, το ίδιο αέριο εκλύεται από τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, στον οποίο κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχει ζωή.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το εάν η ανίχνευση των αερίων δεν είναι παρά μια στατιστική ανωμαλία, επισήμανε ο Σμιντ του «Τζονς
Content Original Link:
Read Full article form Original Source OIKONOMIKOS TAXYDROMOS
" target="_blank">Read Full article form Original Source OIKONOMIKOS TAXYDROMOS