Παίζουν ρόλο οι δημοκρατικές αξίες στο εμπόριο; Ενώ η αποδυνάμωση των
Παίζουν ρόλο οι δημοκρατικές αξίες στο εμπόριο; Ενώ η αποδυνάμωση των δημοκρατικών κανόνων σε όλο τον κόσμο έχει πυροδοτήσει ανανεωμένο ενδιαφέρον για αυτό το ερώτημα, η οικονομική θεωρία και τα ιστορικά παραδείγματα προσπαθούν να δώσουν μια συγκεκριμένη απάντηση. Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλαούντια Μαρτσίνι και Αλεξάντερ Πόποφ, οι οποίοι σε ανάλυσή τους στο blog της ΕΚΤ σκιαγραφούν το τρέχον πλαίσιο.
Αφενός, το συγκριτικό πλεονέκτημα έχει σημασία, και έτσι κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, χώρες με πολύ κακό ιστορικό δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Κίνα και η Ρωσία, έγιναν απαραίτητοι εμπορικοί εταίροι για τις ώριμες δυτικές δημοκρατίες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια μακρά παράδοση διαφόρων ομάδων, ακόμη και ολόκληρων χωρών, να μποϊκοτάρουν εισαγόμενα αγαθά που παράγονται υπό δικτατορικά καθεστώτα ή/και να χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία.
Πίσω στα ’80ς
Η ανάλυση της ΕΚΤ καταγράφει την εξέλιξη των δημοκρατικών προφίλ των εμπορικών εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η ΕΕ αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης, επειδή έχει δεσμευτεί σε μια εμπορική πολιτική βασισμένη σε αξίες. Η εμπορική πολιτική της ΕΕ στοχεύει να διασφαλίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει με τις δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες . Αυτές οι αξίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό
Content Original Link:
Read Full article form Original Source OIKONOMIKOS TAXYDROMOS
" target="_blank">Read Full article form Original Source OIKONOMIKOS TAXYDROMOS