Το «Sea Zero» αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα και ενεργειακά αποδοτικά

Το «Sea Zero» αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα και ενεργειακά αποδοτικά κρουαζιερόπλοια που έχουν σχεδιαστεί μέχρι σήμερα. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού του βρίσκονται προηγμένα τεχνολογικά συστήματα, που συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό, τη δραστική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την πλήρη απαλλαγή από εκπομπές ρύπων. Από τις σημαντικότερες καινοτομίες είναι τα δύο μεγάλα αναδιπλούμενα…
Το «Sea Zero» αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα και ενεργειακά αποδοτικά κρουαζιερόπλοια που έχουν σχεδιαστεί μέχρι σήμερα. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού του βρίσκονται προηγμένα τεχνολογικά συστήματα, που συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό, τη δραστική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την πλήρη απαλλαγή από εκπομπές ρύπων.
Από τις σημαντικότερες καινοτομίες είναι τα δύο μεγάλα αναδιπλούμενα ιστία, τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ. Τα ιστία, πέρα από την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, συμβάλλουν στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10-15%. Παράλληλα, το πλοίο είναι εξοπλισμένο με μεγάλες μπαταρίες, οι οποίες φορτίζονται μέσω συστήματος σύνδεσης με την ξηρά σε επιλεγμένα λιμάνια. Συμπληρωματικά, ο σχεδιασμός του κύτους έχει βελτιστοποιηθεί για μέγιστη ενεργειακή απόδοση, μειώνοντας την υδάτινη αντίσταση και αυξάνοντας την πλεύσιμη σταθερότητα. Τέλος, το πλοίο ενσωματώνει σύστημα λίπανσης με αέρα κατά μήκος της γάστρας, καθώς και προπέλες αντίθετης περιστροφής, μειώνοντας περαιτέρω την κατανάλωση ενέργειας.
Το εσωτερικό του «Sea Zero» αξιοποιεί έξυπνα ενεργειακά συστήματα για τη διαχείριση θέρμανσης, ψύξης και ηλεκτρικών καταναλώσεων, βελτιστοποιώντας τη λειτουργία του σκάφους σε κάθε επίπεδο. Συνολικά, ο στόχος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 40-50% σε σχέση με τα σημερινά πλοία.
Ο σχεδιασμός και η τεχνολογία του «Sea Zero» δοκιμάστηκαν διεξοδικά στις εγκαταστάσεις του SINTEF Ocean στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας με ένα μοντέλο 8 μ. Κατόπιν αυτών των δοκιμών, το πλοίο επανασχεδιάστηκε, έχει μήκος 143,5 μ. ‒γεγονός που το καθιστά το μακρύτερο της Hurtigruten έως σήμερα‒, είναι πιο φαρδύ και χαμηλότερο κατά ένα κατάστρωμα. Επιπλέον, ο αριθμός των ιστίων μειώθηκε από τρία σε δύο, για μεγαλύτερη σταθερότητα και αποδοτικότητα.
Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με κορυφαίους τεχνολογικούς και ερευνητικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων οι SINTEF, Vard Design, DNV, Brunvoll, Plug και Corvus Energy. Όπως επιβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι του SINTEF, οι δοκιμές έχουν δείξει εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς τη δυνατότητα πλήρως μηδενικών εκπομπών σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας.
Content Original Link:
" target="_blank">