Αναντίρρητα, η ναυτιλιακή βιομηχανία βιώνει μια περίοδο έντονων προκλήσεων. Τα όρια που

Αναντίρρητα, η ναυτιλιακή βιομηχανία βιώνει μια περίοδο έντονων προκλήσεων. Τα όρια που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αποανθρακοποίηση επιτάσσουν την ανάγκη στροφής του κλάδου προς εναλλακτικές μορφές πρόωσης των πλοίων. Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο εισαγωγής ηλεκτρικών πλοίων στη γραμμή…
Αναντίρρητα, η ναυτιλιακή βιομηχανία βιώνει μια περίοδο έντονων προκλήσεων. Τα όρια που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αποανθρακοποίηση επιτάσσουν την ανάγκη στροφής του κλάδου προς εναλλακτικές μορφές πρόωσης των πλοίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο εισαγωγής ηλεκτρικών πλοίων στη γραμμή Σαλαμίνας-Πειραιά.
Η συγκεκριμένη διαβούλευση, η οποία έλαβε χώρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σαλαμίνας, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου ELECTRA-GR, που χρηματοδοτείται από την ΕΟΧ και επικεντρώνεται στην ηλεκτροκίνηση ακτοπλοϊκών πλοίων στην Ελλάδα και στη βιώσιμη μετάβαση του συστήματος θαλάσσιων μεταφορών με τη χρήση ηλεκτρικών και υβριδικών πλοίων. Βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση της νορβηγικής τεχνογνωσίας σε συνδυασμό με την ελληνική εμπειρία για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου θαλάσσιων μεταφορών.
Σκοπός της διαβούλευσης ήταν η καταγραφή και η ανάλυση των προκλήσεων, των πιθανών λύσεων και των απόψεων των συμμετεχόντων σχετικά με την εισαγωγή ηλεκτρικών πλοίων στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια. Η διαδικασία περιλάμβανε δύο γύρους συζητήσεων και ψηφοφοριών, υπό τον συντονισμό της επιστημονικά υπεύθυνης του έργου, καθηγήτριας Μαρίας Λεκάκου. Στον δεύτερο γύρο, τον συντονισμό ανέλαβε ο κ. Γιάννης Κατσούνης, ενώ τα επιστημονικά ευρήματα παρουσίασε ο κ. Γεώργιος Στεργιόπουλος.




Συμπερασματικά, η διαβούλευση ανέδειξε σημαντικά εμπόδια και πιθανές λύσεις για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια. Ενώ η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία των ηλεκτρικών πλοίων, η πραγματοποίηση της μετάβασης εντός πενταετίας παραμένει αμφίβολη, κυρίως λόγω της έλλειψης κινήτρων, ρυθμιστικού πλαισίου και χρηματοδότησης. Οι λύσεις που προκρίθηκαν επικεντρώνονται στη δημιουργία εθνικής στρατηγικής, χρηματοδοτικών μηχανισμών και υποστηρικτικών πολιτικών, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση στη βιώσιμη ναυτιλία
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συζήτηση συμμετείχε και η Πρεσβεία της Νορβηγίας, μέσω των εκπροσώπων της, Christian Grotnes Halvorsen και Ole Martin Myrbekk. Η χώρα της Σκανδιναβίας πρωτοπορεί στον συγκεκριμένο κλάδο και ο υποστηρικτικός της ρόλος επί του θέματος κρίνεται βαρυσήμαντος. Μεταξύ άλλων, δήλωσαν πως η Νορβηγία θα είναι υποστηρικτική στην εκτέλεση του έργου και θα παράσχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Επισήμαναν ότι η επιλογή της γραμμής έχει προοπτική και, με την υπάρχουσα τεχνολογία, είναι δυνατές οι επόμενες κινήσεις. Επιπροσθέτως, ανέφεραν ότι το σημαντικό δεν είναι μόνο η κατασκευή ενός ηλεκτροκίνητου πλοίου, αλλά και η άρτια οργάνωση των απαραίτητων διαδικασιών για τη δρομολόγησή του καθώς και συνέργειες με τις υποδομές.
Πέραν της Πρεσβείας της Νορβηγίας, στη διαβούλευση συμμετείχαν ενεργά στελέχη εταιρειών και φορέων του ναυτιλιακού κλάδου. Επιγραμματικά, παρέστησαν εκπρόσωποι από τις HEMEXPO, WIMA, PPA, ΣΕΝΑΒΙ, ΟΛΠ, την Κοινοπραξία Ε/Γ-Ο/Γ Σαλαμίνας, καθώς και από τις εταιρείες CRS LIKNOSS και Hydrus Engineering.
Content Original Link:
" target="_blank">