Σε μία εποχή όπου η παγκόσμια ναυτιλία αναζητά βιώσιμες
Σε μία εποχή όπου η παγκόσμια ναυτιλία αναζητά βιώσιμες λύσεις για να πετύχει τους στόχους απανθρακοποίησης, το Deon Policy Institute παρουσιάζει μια πρωτοπόρα έκθεση με τίτλο «Πυρηνική Ενέργεια στη Ναυσιπλοΐα: Μια Νέα Τεχνολογική Επανάσταση και ο Ρόλος της Ελλάδας».
Η έκθεση, που συνυπογράφεται από τους Γ. Λάσκαρη, Ι. Κουράση, Σ. Χειρδάρη και Α. Πλατιά, με την ερευνητική επιμέλεια της Α. Ξύδη, παρουσιάζει σε βάθος τις εμπορικές εφαρμογές της πυρηνικής ενέργειας στην ναυσιπλοΐα — από τους Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες SMRs) έως τους Πλωτούς Πυρηνικούς Σταθμούς Παραγωγής Ενέργειας FNPPs) — την τεχνολογική ετοιμότητα, το κόστος, το ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς και τον πιθανό ρόλο της Ελλάδας. Η ανάγκη ενεργούς εμπλοκής σε αυτή τη διεθνή δυναμική έχει αρχίσει να διατυπώνεται και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1950 σε στρατιωτικά και ερευνητικά πλοία, ενώ τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται ως μια πιθανή λύση για την απανθρακοποίηση της εμπορικής ναυτιλίας. Κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Νότια Κορέα επενδύουν ενεργά σε πυρηνικές εμπορικές εφαρμογές, κορυφαίοι παγκόσμιοι παίκτες όπως η Maersk, η NYK Line και η Hyundai KSOE εργάζονται ήδη πάνω σε σχέδια για πυρηνοκίνητα πλοία, ενώ αναπτύσσονται ραγδαία και νεοβλαστοί τεχνολογίας.
Content Original Link:
Read Full article form Original Source OIKONOMIKOS TAXYDROMOS
" target="_blank">Read Full article form Original Source OIKONOMIKOS TAXYDROMOS