06
Sun, Jul

Χρυσός: Η «ματωμένη» εξόρυξη ανάβει φωτιές στη Δυτική Αφρική

OIKONOMIKOS TAXYDROMOS

Σε έναν κόσμο παγκόσμιων δασμών, συγκρούσεων και πολέμων, ο

Σε έναν κόσμο παγκόσμιων δασμών, συγκρούσεων και πολέμων, ο χρυσός αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια για μικρούς αποταμιευτές και μεγαλύτερους επενδυτές ως σταθερό περιουσιακό στοιχείο.

Από τις κεντρικές τράπεζες έως τα hedge funds και τους ιδιώτες επενδυτές, όλοι θέλουν να τον εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Λίγοι, όμως, έχουν γνώση της προέλευσης του χρυσού που αποκτούν, του τρόπου με τον οποίον γίνεται η εξόρυξη και των συγκρούσεων που πυροδοτεί μεταξύ των χωρών στις οποίες υπάρχουν μεγάλα πολύτιμα κοιτάσματα.

Για τις κυβερνήσεις της περιοχής Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής, τα διακυβεύματα είναι ακόμη υψηλότερα. Ο χρυσός αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τις στρατιωτικές χούντες της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα, οι οποίες μαστίζονται από τζιχαντιστικές εξεγέρσεις, περιφερειακή απομόνωση και τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Επειδή οι τιμές του χρυσού βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά οι στρατιωτικές κυβερνήσεις προσδοκούν σε άμεσο όφελος» δήλωσε στο BBC η Μπέβερλι Ότσιενγκ, ανώτερη ερευνήτρια στην παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Control Risks.

Οι τρεις χώρες βγάζουν συνολικά περίπου 230 τόνους χρυσού ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, αξίας περίπου 15 δισ. δολαρίων με τις τρέχουσες τιμές. Ωστόσο, η απουσία αρχείων για την παραδοσιακή και μικρής κλίμακας εξόρυξη χρυσού σημαίνει ότι

Content Original Link:

Read Full article form Original Source OIKONOMIKOS TAXYDROMOS

" target="_blank">

Read Full article form Original Source OIKONOMIKOS TAXYDROMOS

SILVER ADVERTISERS

BRONZE ADVERTISERS

Infomarine banners

Advertise in Maritime Directory

Publishers

Publishers