Από την αρχή του έτους έχουν εγκαταλειφθεί 54 πλοία από τους πλοιοκτήτες τους
Η εγκατάλειψη των πληρωμάτων είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς συμβαίνει και σε περιόδους ναυτιλιακής κρίσης, αλλά και σε περιόδους αυξημένων ναύλων.
Συνολικά 54 πλοία και τα πληρώματά τους έχουν εγκαταλειφθεί μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).
Οι περιπτώσεις εγκατάλειψης πληρώματος υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι από τα επίπεδα ρεκόρ του 2023 για να θέσουν ένα ανησυχητικό νέο υψηλό με τους ειδικούς να συνδέουν την άνοδο με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του λεγόμενου σκιώδους στόλου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) καταγράφηκαν 310 περιπτώσεις εγκατάλειψης πληρώματος πέρυσι, αυξημένες κατά 118% σε σχέση με το σύνολο ρεκόρ του 2023 που ήταν 142.
Οι περιπτώσεις ναυτικών σε εγκαταλελειμμένα πλοία έχουν αυξηθεί δραματικά τη δεκαετία του 2020, πρώτα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και αργότερα, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο μέγεθος του σκιώδους στόλου.
Η εγκατάλειψη του πληρώματος συζητήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ, όπου οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν για να βελτιώσουν τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC).
Μεταξύ της σειράς τροποποιήσεων MLC που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των ναυτικών στα πλοία ήταν οι διατάξεις για τους ναυτικούς και για το πώς ορίζονται ως εργαζόμενοι, για τις απαιτήσεις για την υποστήριξη του επαναπατρισμού ναυτικών, τα νέα υποχρεωτικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι έχουν πρόσβαση στην ξηρά, χωρίς να χρειάζονται θεώρηση ή ειδική άδεια και βελτίωση της προστασίας έναντι του εκφοβισμού και της παρενόχλησης.
Οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της εγκατάλειψης ναυτικών εγκρίθηκαν από μια κοινή τριμερή ομάδα εργασίας της ΔΟΕ και του ΙΜΟ στα τέλη του 2022, αν και η συνεχιζόμενη αύξηση των περιπτώσεων εγκατάλειψης πληρώματος στα ενδιάμεσα χρόνια δείχνει πόσο δυσεπίλυτο είναι το πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης:
Seajets (Μάριος Ηλιόπουλος): Ανταποκριθήκαμε άμεσα στις ανάγκες των κατοίκων των νησιών
Καύσιμα: 12% φθηνότερη φέτος η αμόλυβδη, 13% κάτω το πετρέλαιο κίνησης
Content Original Link:
" target="_blank">