Ο ΙΜΟ αναθεωρεί τους κανονισμούς για την προστασία και ευημερία των ναυτικών
Η Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ επιδιώκει αυστηρότερη συμμόρφωση με τα παγκόσμια πρότυπα διαχείρισης ασφάλειας για την προστασία της ευημερίας των πληρωμάτων.
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα πλοία παγκοσμίως διαχειρίζονται και λειτουργούν με ασφάλεια, σε ζητήματα που αφορούν τους ναυτικούς, όπως οι ώρες εργασίας και ανάπαυσης, η κόπωση, η βία και η παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης, του εκφοβισμού και της σεξουαλικής επίθεσης.
Κατά τη συνάντησή της στο Λονδίνο για την 110η σύνοδό της (18 – 27 Ιουνίου), η Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ επικεντρώθηκε στη βελτίωση της εφαρμογής του Διεθνούς Κώδικα Διαχείρισης της Ασφάλειας (ISM). Ο Κώδικας θέτει το παγκόσμιο πρότυπο για την ασφαλή διαχείριση και λειτουργία των πλοίων και για την πρόληψη της ρύπανσης.
Η Επιτροπή συμφώνησε να προβεί σε μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών του ΙΜΟ σχετικά με την εφαρμογή του Κώδικα ISM, τόσο για τις Διοικήσεις όσο και για τις εταιρείες.
Αποφάσισε επίσης να ενισχύσει τη συνεπή εφαρμογή του Κώδικα, με την υποστήριξη του ελέγχου του κράτους λιμένα και με την ενημέρωση των σχετικών κατευθυντήριων γραμμών του ΙΜΟ.
Η πρωτοβουλία επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα εντοπισμένα κενά στην εφαρμογή του Κώδικα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη μια σειρά συστάσεων που περιγράφονται σε ανεξάρτητη μελέτη που ανατέθηκε από τη Γραμματεία του ΔΝΟ το προηγούμενο έτος, σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αποτελεσματική εφαρμογή του Κώδικα ISM.
Η αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών εφαρμογής του Κώδικα ISM θα πραγματοποιηθεί από την Υποεπιτροπή για την Εφαρμογή των Πράξεων του ΙΜΟ (III), σε συνεργασία με την Υποεπιτροπή για το Ανθρώπινο Στοιχείο, την Εκπαίδευση και την Τήρηση Φυλακών (HTW) σε διάστημα τριών ετών, έως το 2028.
Η αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την εφαρμογή του Κώδικα ISM αποσκοπεί επίσης στην αντιμετώπιση βασικών συστάσεων για τις Διοικήσεις και τις ναυτιλιακές εταιρείες σχετικά με την πρόληψη της βίας και της παρενόχλησης επί των πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης, του εκφοβισμού και της σεξουαλικής επίθεσης.
Αυτές περιλαμβάνουν:
Ενσωμάτωση πολιτικών στα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας για την πρόληψη, την αναφορά, την αντιμετώπιση και την τεκμηρίωση περιστατικών βίας και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης, του εκφοβισμού και της σεξουαλικής επίθεσης, με διατάξεις για τη φροντίδα των θυμάτων, την προστασία από αντίποινα και σαφείς στόχους διαχείρισης ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης κινδύνου και των διασφαλίσεων.
Διασφάλιση της συμμόρφωσης των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας με όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών νόμων περί βίας και παρενόχλησης, και ότι τηρούνται οι οδηγίες των αρμόδιων φορέων του κλάδου.
Ανάθεση σαφών ευθυνών στην ανώτερη διοίκηση και στις ναυτιλιακές διοικήσεις μιας εταιρείας για την αντιμετώπιση αναφερόμενων κρουσμάτων και παροχή επαρκών πόρων για την αντιμετώπιση επί του πλοίου και στην ξηρά, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ιατρική και ψυχική υποστήριξη για τα θύματα.
Παροχή εκπαίδευσης και εξοικείωσης των ναυτικών και του ορισμένου προσωπικού ξηράς σχετικά με τις πολιτικές της εταιρείας και την εφαρμογή τους.
Αυτές οι συστάσεις αναπτύχθηκαν από την Κοινή Τριμερή Ομάδα Εργασίας του ΙΜΟ/ΔΟΕ για τον Εντοπισμό και την Αντιμετώπιση των Ζητημάτων των Ναυτικών και του Ανθρώπινου Στοιχείου (JTWG).
Επιπλέον, η Επιτροπή έδωσε προτεραιότητα στο έργο της για την αντιμετώπιση της κόπωσης και των ωρών εργασίας και ανάπαυσης, διεξάγοντας μια άσκηση διερεύνησης των σχετικών νομικών μέσων που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών μεταξύ του φόρτου εργασίας και των επιπέδων πληρώματος, καθώς και στην προστασία της ευημερίας των ναυτικών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ανέθεσε στην Υποεπιτροπή HTW να αναλάβει το έργο της ανάλυσης των διατάξεων του ΙΜΟ που σχετίζονται με τα προαναφερθέντα θέματα.
Η Υποεπιτροπή HTW, σε συνεργασία με την Υποεπιτροπή III, θα εργαστεί επί του θέματος για δύο χρόνια (2026-2027) και θα εξετάσει τις συστάσεις που προκύπτουν από τη μελέτη για τον Κώδικα ISM, σχετικά με μια ολιστική ανασκόπηση των μέσων που αφορούν τους πόρους και το προσωπικό.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ομάδα εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια του 2023 και του 2024, περιλαμβάνει μια σειρά συστάσεων, όπως η αναθεώρηση του Κώδικα ISM για την εισαγωγή μιας διαδικασίας υποβολής καταγγελιών για την αναφορά μη συμμόρφωσης, η ενίσχυση της εξουσίας του πλοιάρχου να κλιμακώνει τις παραβιάσεις του Κώδικα ISM με προστασία και η ενσωμάτωση μιας κουλτούρας ασφάλειας, ως στόχου, στα πλοία.
Η Επιτροπή σημείωσε την εν εξελίξει ολοκληρωμένη αναθεώρηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Πιστοποίησης και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (Σύμβαση STCW), όπου εντοπίστηκε επίσης ένα κενό στους κανονισμούς σχετικά με τις ώρες ανάπαυσης στη Σύμβαση και τον Κώδικα STCW και αναμένεται να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αναθεώρησης.
Πέρα από τα θέματα των ναυτικών, η Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας κάλυψε ένα ευρύ φάσμα βασικών θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία της διεθνούς ναυτιλίας. Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στους ακόλουθους τομείς:
- Προς τη ρύθμιση των αυτόνομων πλοίων: Σημαντική πρόοδος στη σύνταξη του μη υποχρεωτικού Κώδικα για τα Αυτόνομα Πλοία Επιφανείας της Ναυτιλίας (MASS), με οριστικοποίηση 24 από τα 25 κεφάλαια. Ο Χάρτης Πορείας για την ανάπτυξη του Κώδικα MASS έχει ενημερωθεί.
- Καθεστώς ασφάλειας καυσίμων αερίων θερμοκηπίου : Η Επιτροπή συνέχισε τις εργασίες της για την ανάπτυξη κανονισμών ασφαλείας για πλοία που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και εναλλακτικά καύσιμα για την υποστήριξη της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (ΑΘ), συμπεριλαμβανομένης της έναρξης εργασιών για την αναθεώρηση του Κώδικα Ασφάλειας για τα Πυρηνικά Εμπορικά Πλοία (Πυρηνικός Κώδικας) του ΙΜΟ.
- Ναυτική ασφάλεια: Η Επιτροπή ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την ενθάρρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της ναυτιλίας μέσω της χρήσης εθνικών και περιφερειακών κέντρων ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της ναυτιλίας για την ενίσχυση της ασφάλειας και προστασίας στη θάλασσα.
- Κυβερνοασφάλεια: Η Επιτροπή ενέκρινε την ανάπτυξη ενός μη υποχρεωτικού Κώδικα κυβερνοασφάλειας και κάλεσε τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και τους διεθνείς οργανισμούς να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με ένα νέο αποτέλεσμα στο πλαίσιο αυτό στην MSC 111.
- Ρυθμίσεις μεταφοράς πιλότων: Η Επιτροπή ενέκρινε τροποποιήσεις στη Σύμβαση SOLAS και σε σχετικά νομικά μέσα για την ενίσχυση των απαιτήσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια για τις ρυθμίσεις μεταφοράς πιλότων, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών προτύπων επιδόσεων.
Διαβάστε επίσης:
Bureau Veritas Hellenic: Επισήμανε τις οδούς προς την απαλλαγή από τον άνθρακα και την καινοτομία
Ο Γιώργος Α. Μουτάφης ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του ναυπηγείου Fincantieri στις ΗΠΑ
Content Original Link:
" target="_blank">