07
Mon, Jul

Ελληνας εφοπλιστής (με Ferrari) εμπλέκεται στον σκιώδη στόλο μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου - Τον ερευνούν οι ΗΠΑ

Ελληνας εφοπλιστής (με Ferrari) εμπλέκεται στον σκιώδη στόλο μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου - Τον ερευνούν οι ΗΠΑ

Headlines breaking news
Ελληνας εφοπλιστής (με Ferrari) εμπλέκεται στον σκιώδη στόλο μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου - Τον ερευνούν οι ΗΠΑ

Σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή που ξεχωρίζει όχι μόνο για τον πολυάριθμο στόλο του αλλά και για την εντυπωσιακή συλλογή πολυτελών αυτοκινήτων του, ανήκουν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ορισμένα από τα πλοία που εμπλέκονται στο ευρύ δίκτυο λαθραίας διακίνησης ιρανικού πετρελαίου, το οποίο τέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο στόχαστρο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο 65χρονος Ελληνας πλοιοκτήτης, παντρεμένος δύο φορές και με δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο, έχει πάθος από μικρή ηλικία με τα αυτοκίνητα, με τη συλλογή του στα βόρεια προάστια να εκτιμάται ότι ξεπερνά σε αξία τα 20 εκατ. Αλλωστε και ο ίδιος έτρεχε στο παρελθόν σε αγώνες.

1

Μεταξύ των αυτοκινήτων της συλλογής και μια μυθική Ferrari, το καμάρι του εφοπλιστή, η οποία λέγεται ότι φτιάχτηκε ειδικά για την οικογένεια Ανιέλι και κοστίζει περί τα 3 εκατ.

Οι αποκαλύψεις αυτές για τον πασίγνωστο Ελληνα εφοπλιστή, έρχονται σε συνέχεια σειράς κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε οντότητες και πλοία -τάνκερ και LPG carriers-που συμμετείχαν, άμεσα ή έμμεσα, στη μυστική μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, και τις οποίες ανακοίνωσε στις 3 Ιουλίου, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές, αναφέρουν ότι το Ιράν βασίζεται σε πλοία που δεν έχουν τεθεί υπό κυρώσεις για να πραγματοποιεί μεταφορές πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο (ship-to-ship), με σκοπό να παρακάμψει τους διεθνείς περιορισμούς. Μέσω αυτής της μεθόδου, ιρανικό πετρέλαιο μεταφορτώνεται από δεξαμενόπλοια που τελούν υπό κυρώσεις σε τρίτα, «καθαρά» πλοία, τα οποία στη συνέχεια αναλαμβάνουν τη μεταφορά του φορτίου σε τελικούς αποδέκτες, κυρίως στην Ασία.

Πηγές υποστηρίζουν ότι τα πλοία του 65χρονου Έλληνα εφοπλιστή φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσοι κρίκοι σε αυτήν την αλυσίδα, διευκολύνοντας τη λειτουργία του «σκιώδους στόλου» του Ιράν.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έλαβε μέτρα κατά δικτύων που μετέφεραν και αγόρασαν συλλογικά ιρανικό πετρέλαιο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μέρος των εσόδων να καταλήξει στο «Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης-Δύναμη Κουντς (IRGC-QF)» του Ιράν, που οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Μεταξύ των οντοτήτων στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις, περιλαμβάνεται ένα δίκτυο εταιρειών που διοικείται από τον Ιρακινό επιχειρηματία Σαλίμ Αχμέντ Σαΐντ (Said), ο οποίος έχει επωφεληθεί από το λαθρεμπόριο ιρανικού πετρελαίου, παρουσιάζοντάς το ψευδώς ως ιρακινό, ή αναμειγνύοντάς το με ιρακινό πετρέλαιο, ώστε να αποφεύγονται οι διεθνείς έλεγχοι και κυρώσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλλε επίσης κυρώσεις σε αρκετά πλοία που εμπλέκονται στη μυστική μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, εντείνοντας έτσι την πίεση στον «σκιώδη στόλο» του Ιράν.

«Όπως έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος Τραμπ, η συμπεριφορά του Ιράν το έχει οδηγήσει σε απομόνωση. Αν και είχε κάθε ευκαιρία να επιλέξει την ειρήνη, οι ηγέτες του επέλεξαν τον εξτρεμισμό», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. «Το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να στοχεύει τις πηγές εσόδων της Τεχεράνης και να εντείνει την οικονομική πίεση για να διακόψει την πρόσβαση του καθεστώτος στους οικονομικούς πόρους που τροφοδοτούν τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες».

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εξωτερικών κατονόμασε έξι οντότητες και εντόπισε τέσσερα πλοία τα οποία σκόπιμα συμμετείχαν σε σημαντικές συναλλαγές που αφορούσαν στην αγορά, απόκτηση, πώληση, μεταφορά ή εμπορία πετρελαίου ή πετρελαϊκών προϊόντων από το Ιράν.

Ποιος είναι ο Σαλίμ Αχμέντ Σαΐντ

Ο ιρακινοβρετανός υπήκοος Σαλίμ Αχμέντ Σαΐντ (Said) διευθύνει ένα δίκτυο εταιρειών που πωλούν ιρανικό πετρέλαιο το οποίο δηλώνεται ψευδώς ως ιρακινό, τουλάχιστον από το 2020.  Οι εταιρείες του χρησιμοποιούν μεταφορές από πλοίο σε πλοίο και άλλες τεχνικές απόκρυψης των δραστηριοτήτων τους.

Οι εταιρείες και τα πλοία του επιχειρηματία αναμειγνύουν ιρανικό πετρέλαιο με ιρακινό, το οποίο στη συνέχεια πωλείται σε αγοραστές από τη Δύση μέσω του Ιράκ ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ως αμιγώς ιρακινό πετρέλαιο, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα για την αποφυγή κυρώσεων.  Αυτό επιτρέπει την πώληση του πετρελαίου στη νόμιμη αγορά και βοηθά το Ιράν να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις για τις εξαγωγές του πετρελαίου του.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Σαΐντ έχει δωροδοκήσει πολλά μέλη σημαντικών κυβερνητικών φορέων του Ιράκ. Φέρεται να έχει καταβάλει εκατομμύρια δολάρια σε μίζες στους συγκεκριμένους αξιωματούχους με αντάλλαγμα πλαστά παραστατικά που του επέτρεπαν να πουλά ιρανικό πετρέλαιο σαν να προέρχεται από το Ιράκ.

Ο επιχειρηματίας, τίθεται πλέον σε καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τη δραστηριότητά του στον πετρελαϊκό τομέα της ιρανικής οικονομίας.

Η δομή του κυκλώματος και οι εμπλεκόμενες εταιρείες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Σαΐντ ελέγχει την εταιρεία VS Tankers FZE (VS Tankers), με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αποφεύγει να συνδεθεί επίσημα με αυτήν.

Γνωστή κατά το παρελθόν ως Al-Iraqia Shipping Services & Oil Trading FZE (AISSOT), η VS Tankers έχει συμμετάσχει σε λαθρεμπόριο πετρελαίου προς όφελος της ιρανικής κυβέρνησης και του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). Για παράδειγμα, το 2020, η AISSOT φέρεται να μεσολάβησε για μια συμφωνία μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου μέσω ιρακινών αγωγών, ώστε να αναμειχθεί και να πωληθεί ως ιρακινό πετρέλαιο.

Επίσης, τα πλοία που συνδέονται με την VS Tankers έχουν βοηθήσει τους εξαγωγείς ιρανικού πετρελαίου να αναμείξουν ιρανικό πετρέλαιο με ιρακινό για να αποκρύψουν την προέλευση του, πραγματοποιώντας μεταφορές από πλοίο σε πλοίο με πλοία που είναι γνωστό ότι συνδέονται με ιρανικές πετρελαϊκές δραστηριότητες.

Η VS Tankers δηλώνει σήμερα ότι διαθέτει αρκετά δεξαμενόπλοια στον στόλο της, ένα εκ των οποίων πραγματοποίησε τέσσερις μεταφορές από πλοίο σε πλοίο με το υπό αμερικανικές κυρώσεις, με σημαία Μπαρμπάντος, CASINOVA (IMO 9280366) τον Απρίλιο του 2024, ενώ βρισκόταν στον Περσικό Κόλπο κοντά στις εκβολές του ποταμού Σατ αλ-Αράμπ, που αποτελεί το σύνορο μεταξύ Ιράκ και Ιράν. Ακόμη, η VS Tankers ήταν φορέας εκμετάλλευσης, διαχειρίστρια εταιρεία και ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου DIJILAH (IMO 9829629), με σημαία Νήσων Μάρσαλ, από το 2019.

Το 2023, ο Σαΐντ διεύρυνε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες δημιουργώντας την εταιρεία VS Oil Terminal FZE (VS Oil), η οποία, αν και είναι εγγεγραμμένη στα ΗΑΕ, έχει φυσική παρουσία στο Khor al-Zubayr, στο Ιράκ. Η VS Oil διαχειρίζεται έξι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου, όπου μεταφέρεται ιρανικό πετρέλαιο για να αναμειχθεί με ιρακινό.

Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι πολλά δεξαμενόπλοια, γνωστά για τη μεταφορά ιρανικών πετρελαϊκών προϊόντων για λογαριασμό της ιρανικής εταιρείας Triliance Petrochemical Co. Ltd., η οποία έχει τεθεί υπό κυρώσεις των ΗΠΑ, και της ιρανικής στρατιωτικής βιτρίνας Sahara Thunder, έχουν επισκεφθεί τη VS Oil.

Επίσης, ο Σαΐντ είναι ακόμη ιδιοκτήτης της εταιρείας VS Petroleum DMCC, με έδρα τα ΗΑΕ, η οποία παλαιότερα ονομαζόταν Ikon Petroleum DMCC, καθώς και της Rhine Shipping DMCC (Rhine Shipping), οι οποίες, το 2022, συνδέθηκαν με την ανάμειξη ιρανικού πετρελαίου για πώληση ως ιρακινό. Κατέχει επίσης τις εταιρείες The Willett Hotel Limited και Robinbest Limited με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Rhine Shipping είχε αποκαλυφθεί κατά το παρελθόν ότι ήταν διαχειρίστρια του υπό κυρώσεις δεξαμενόπλοιου MOLECULE, που προηγουμένως ονομαζόταν BABEL, το οποίο φόρτωσε πετρέλαιο στον Περσικό Κόλπο από ιρανικό δεξαμενόπλοιο που είχε απενεργοποιήσει τον πομπό εντοπισμού του για να κρύψει τη συναλλαγή.

Όλες οι παραπάνω εταιρείες και τα πλοία τέθηκαν υπό καθεστώς κυρώσεων.

Το εύρος του «σκιώδους στόλου» και τα πλοία-κλειδιά

Ο σκιώδης στόλος του Ιράν διευκολύνει το καθεστώς να μεταφέρει το πετρέλαιό του για να παράγει έσοδα.  Το Ιράν βασίζεται σε πλοία που δεν έχουν τεθεί υπό κυρώσεις για να πραγματοποιεί μεταφορές από πλοίο σε πλοίο και να παραδίδει ιρανικό πετρέλαιο από πλοία που βρίσκονται υπό κυρώσεις σε τρίτα πλοία, προτού το φορτίο ιρανικής προέλευσης μεταφερθεί σε αγοραστές στην Ασία.

Η National Iranian Tanker Company (NITC) χρησιμοποιεί την Trans Arctic Global Marine Services PTE με έδρα τη Σιγκαπούρη για να κανονίζει υπηρεσίες πλοήγησης για τα πλοία της που διαπλέουν τα Στενά της Μαλάκκας. Η Trans Arctic Global έχει διευκολύνει τη NITC στη μεταφορά δεκάδων εκατομμυρίων βαρελιών ιρανικού πετρελαίου μέσω των Στενών της Μαλάκκας για μετέπειτα μεταφορά από πλοίο σε πλοίο (ship-to-ship) σε πλοία που περιμένουν στην εξωτερική λιμενική περιοχή ανατολικά της Σιγκαπούρης, βρίσκονται δηλαδή εκτός των επίσημων λιμενικών ορίων της.στα ανατολικά εξωτερικά λιμενικά όρια της Σιγκαπούρης.

Ως εκ τούτου και η Trans Arctic Global τέθηκε υπό καθεστώς κυρώσεων.

Τα πλοία VIZURI (σημαία Καμερούν, IMO 9197909), FOTIS (σημαία Κομόρες, IMO 9306548), THEMIS (σημαία Παναμά, IMO 9264570) και BIANCA JOYSEL (επίσης σημαία Παναμά, IMO 9196632) έχουν μεταφέρει συλλογικά δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τα μέσα του 2023, το VIZURI έχει ολοκληρώσει πολλαπλές αποστολές ιρανικού πετρελαίου, μεταφέροντας εκατομμύρια βαρέλια. Το FOTIS, δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου αερίου (LPG) με σημαία Παναμά, έχει μεταφέρει εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων σε διάφορες τοποθεσίες. Το THEMIS, το οποίο τέθηκε υπό κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 9 Μαΐου 2025 για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, έχει επίσης μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο.

Η Egir Shipping Ltd με έδρα τις Σεϋχέλλες και οι Fotis Lines Incorporated και Themis Limited με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ είναι οι αντίστοιχοι ιδιοκτήτες των πλοίων VIZURI, FOTIS και THEMIS.

Ακόμη, το δεξαμενόπλοιο BIANCA JOYSEL με σημαία Παναμά έχει μεταφέρει πάνω από δέκα εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου από τα μέσα του 2024, πραγματοποιώντας μεταφορές από πλοίο σε πλοίο με πλοία που βρίσκονται υπό κυρώσεις και ανήκουν στην NITC, συμπεριλαμβανομένων των AMOR και STARLA.

Οι εταιρείες Betensh Global Investment Limited και Dong Dong Shipping Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, είναι οι ιδιοκτήτες του BIANCA JOYSEL.

Το «Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης-Δύναμη Κουντς (IRGC-QF)» του Ιράν χρησιμοποίησε την εταιρεία Al-Qatirji για να διευκολύνει τις πωλήσεις πετρελαίου σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, αποκομίζοντας έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Το δεξαμενόπλοιο ELIZABET (IMO 9216717) με σημαία Καμερούν, το οποίο εμφανίζονταν ως διαφορετικό πλοίο με το όνομα S TINOS, φόρτωσε ιρανικό πετρέλαιο ανοιχτά των ακτών της Μαλαισίας τον Αύγουστο του 2024 μέσω μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο. Το φορτίο είχε αρχικά φορτωθεί στο νησί Kharg του Ιράν από το πλοίο ROMINA (IMO 9114608), το οποίο έχει προηγουμένως εντοπιστεί για τον ρόλο του στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου για λογαριασμό της εταιρείας Al-Qatirji. Η εταιρεία White Sands Shipmanagement Corp., με έδρα τις Σεϋχέλλες, είναι διαχειρίστρια του πλοίου και τεχνικός διαχειριστής το πλοίου ELIZABET.

Η εταιρεία Al-Qatirji μετέφερε περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου με το πλοίο ATILA (IMO 9262754), επίσης με σημαία Καμερούν, προς υποστήριξη του δικτύου του Sa’id al-Jamal, το οποίο βρίσκεται υπό κυρώσεις των ΗΠΑ.

Το ATILA παρέλαβε το πετρέλαιο μέσω μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο με το πλοίο ARMAN 114, που επίσης βρίσκεται υπό κυρώσεις. Το ιρανικό πετρέλαιο που μετέφερε το ATILA παρουσιάστηκε ψευδώς ως μαλαισιανό. Η εταιρεία Grat Shipping Co Ltd, με έδρα τις Σεϋχέλλες, είναι διαχειρίστρια και ιδιοκτήτρια του πλοίου.

Η εταιρεία Al-Qatirji έχει επίσης χρησιμοποιήσει το δεξαμενόπλοιο GAS MARYAM (IMO 9108099) με σημαία Παλάου για τη μεταφορά ιρανικών πετρελαϊκών προϊόντων στηρίζοντας την IRGC-QF. Η εταιρεία Dima Shipping & Trading Company, με έδρα τη Λιβερία, είναι ιδιοκτήτρια του.

Όλα τα προαναφερθέντα πλοία και οι ιδιοκτήτριες εταιρείες τους τέθηκαν από τις ΗΠΑ σε καθεστώς κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Οι Ελληνικές Τράπεζες χρηματοδοτούν με 18 δισ. δολάρια τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες

Ο ΙΜΟ αναθεωρεί τους κανονισμούς για την προστασία και ευημερία των ναυτικών

Bureau Veritas Hellenic: Επισήμανε τις οδούς προς την απαλλαγή από τον άνθρακα και την καινοτομία

Content Original Link:

Original Source MONONEWS www.mononews.gr

" target="_blank">

Original Source MONONEWS www.mononews.gr

SILVER ADVERTISERS

BRONZE ADVERTISERS

Infomarine banners

Advertise in Maritime Directory

Publishers

Publishers