Οι συνιστώσες προσφοράς και ζήτησης στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία ώθησαν σε αλλαγή

Οι συνιστώσες προσφοράς και ζήτησης στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία ώθησαν σε αλλαγή του status quo τα τελευταία έτη. Έπειτα από «ντέρμπι» μιας σειράς ετών μεταξύ Κίνας και Νότιας Κορέας, η έλλειψη διαθεσιμότητας slots στα ναυπηγεία της δεύτερης και η ικανότητα ταχύτατης επανεκκίνησης λειτουργιών σε ναυπηγεία της πρώτης έχουν εκτοξεύσει την Κίνα στην κορυφή της βιομηχανίας.…
Οι συνιστώσες προσφοράς και ζήτησης στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία ώθησαν σε αλλαγή του status quo τα τελευταία έτη. Έπειτα από «ντέρμπι» μιας σειράς ετών μεταξύ Κίνας και Νότιας Κορέας, η έλλειψη διαθεσιμότητας slots στα ναυπηγεία της δεύτερης και η ικανότητα ταχύτατης επανεκκίνησης λειτουργιών σε ναυπηγεία της πρώτης έχουν εκτοξεύσει την Κίνα στην κορυφή της βιομηχανίας.
Όπως υπογραμμίζει σε πρόσφατη ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ναυλομεσιτική BRS Shipbrokers, το 2024 η Κίνα αύξησε το μερίδιό της κατά 9,7%, ενώ εκείνο της Νότιας Κορέας μειώθηκε κατά 5,1% και της Ιαπωνίας κατά 4,3%.
Πλέον, οι νέες παραγγελίες πλοίων μετατίθενται προς παράδοση μετά το 2028, γεγονός που αναδεικνύει το πόσο ασφυκτικά γεμάτο είναι το παγκόσμιο orderbook.
Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι περίπου το 60% των υπό ναυπήγηση πλοίων κατασκευάζονται στην Κίνα συνιστά ακόμα μία απόδειξη της κινεζικής πρωτοκαθεδρίας. Ωστόσο, η ενδεχόμενη στοχοποίηση πλοίων κινεζικής ναυπήγησης από τις ΗΠΑ επισκιάζει το outlook τόσο των κινεζικών ναυπηγείων όσο και του θαλάσσιου εμπορίου.
Content Original Link:
" target="_blank">