21
Wed, May

Αποανθρακοποίηση: Τα υλικά του μέλλοντος στο επίκεντρο ερευνητικής πρωτοβουλίας  

Nautika Xronika

Η προηγμένη τεχνολογία καινοτόμων υλικών βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας ερευνητικής πρωτοβουλίας


Η προηγμένη τεχνολογία καινοτόμων υλικών βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας ερευνητικής πρωτοβουλίας που ανακοίνωσαν από κοινού το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και 16 κορυφαίοι βιομηχανικοί και επιστημονικοί οργανισμοί. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη, η αξιολόγηση και η τυποποίηση υλικών για υποδομές παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας, που θα στηρίξουν τη μετάβαση προς μια κοινωνία μηδενικών…

Η προηγμένη τεχνολογία καινοτόμων υλικών βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας ερευνητικής πρωτοβουλίας που ανακοίνωσαν από κοινού το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και 16 κορυφαίοι βιομηχανικοί και επιστημονικοί οργανισμοί. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη, η αξιολόγηση και η τυποποίηση υλικών για υποδομές παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας, που θα στηρίξουν τη μετάβαση προς μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Το πρόγραμμα «Materials for Future Energy Infrastructure Trust (MEIT)» ξεκίνησε επίσημα την 1η Μαΐου 2025 και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2030. Η έρευνα θα αξιολογήσει την αξιοπιστία των υλικών για ενεργειακές υποδομές. Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν δεξαμενές υγροποιημένου υδρογόνου, αμμωνίας, CO₂, καθώς και αγωγούς υψηλής πίεσης CO₂. Αυτές οι υποδομές είναι απαραίτητες για έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

Το πρόγραμμα θα αναπτύξει προηγμένες τεχνικές αξιολόγησης της αντοχής των υλικών σε θραύση και διάβρωση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε μεγάλες δεξαμενές υγροποιημένης αμμωνίας και CO₂. Επιπλέον, θα καθορίσει πρότυπα για την αποφυγή θερμικής επεξεργασίας μετά τη συγκόλληση. Αυτό αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος κατασκευής. Επίσης, θα δημιουργήσει πρότυπα για την πρόληψη ταχείας όλκιμης θραύσης σε αγωγούς υψηλής πίεσης CO₂. Παράλληλα, θα προωθήσει την αξιοπιστία νέων, οικονομικών υλικών, όπως ανοξείδωτος χάλυβας χαμηλού κόστους και χάλυβας χαμηλής περιεκτικότητας σε νικέλιο. Τα υλικά αυτά θα χρησιμοποιηθούν ειδικά για δεξαμενές υγροποιημένου υδρογόνου.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Συμμετέχουν επίσης διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από 16 οργανισμούς. Ηγετικό ρόλο έχουν οι Kobe Steel, JFE Steel Corporation, Nippon Steel Corporation και ClassNK.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης αξιόπιστων, οικονομικά αποδοτικών και διεθνώς ανταγωνιστικών τεχνολογιών που απαιτούνται για τη μετάβαση προς μια βιώσιμη ενεργειακή κοινωνία.

Content Original Link:

Original Source ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

" target="_blank">

Original Source ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

SILVER ADVERTISERS

BRONZE ADVERTISERS

Infomarine banners

Advertise in Maritime Directory

Publishers

Publishers