Μερικές φορές η επιστήμη προοδεύει όχι από σχεδιασμό αλλά από τύχη.
Μερικές φορές η επιστήμη προοδεύει όχι από σχεδιασμό αλλά από τύχη. Πριν από τριάντα χρόνια, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής χημικής μηχανικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) περιέγραφε μια δυσχέρεια στην εργασία του πίνοντας ποτά σε ένα μπαρ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Ένας φοιτητής του Χάρβαρντ τον άκουσε και πρότεινε μια λύση χρησιμοποιώντας την τεχνολογία κατασκευής μικροτσίπ που είχε αναπτύξει πρόσφατα το εργαστήριό του, αναφέρει ο Economist.
«Το κέντρο βάρους»
Η περιστασιακή ανταλλαγή απόψεων οδήγησε σε μια συνεργασία υπό την καθοδήγηση του Ντοναλντ Ινγκμπερ, κυτταρικού βιολόγου του Χάρβαρντ, η οποία τελικά βοήθησε στην πρωτοπορία της τεχνολογίας organ-chip, δηλαδή εργαστηριακών μοντέλων ανθρώπινων οργάνων σε μικροσκοπικά τσιπ. Ο Δρ. Ίνγκμπερ θα ίδρυε στη συνέχεια μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Βοστώνη που θα εμπορευόταν την τεχνολογία.
Αν η επιστήμη στην Αμερική έχει ένα κέντρο βάρους, αυτό είναι κατά μήκος του ποταμού Τσαρλς, ο οποίος ελίσσεται μεταξύ Βοστώνης και Κέιμπριτζ, όπου το περιώνυμο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), το Χάρβαρντ, νοσοκομεία παγκόσμιας κλάσης και εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων μοιράζονται την όχθη του ποταμού.
Ωστόσο, η ίδια αυτή συγκέντρωση της επιστήμης καθιστά την περιοχή ευάλωτη στην πολιτική. Οι πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα πανεπιστήμια και οι προτεινόμενες από την κυβέρνησή του περικοπές στη χρηματοδότηση της επιστήμης
Content Original Link:
Read Full article form Original Source OIKONOMIKOS TAXYDROMOS
" target="_blank">Read Full article form Original Source OIKONOMIKOS TAXYDROMOS