Θ. Καζάκος: Διεθνώς αναγνωρισμένη η κυπριακή ναυτιλία
Την αξιοπιστία και τη διεθνή αναγνώριση της οποίας τυγχάνει η κυπριακή ναυτιλία, με βάση την υποδομή και την τεχνογνωσία που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο τα τελευταία 30 χρόνια, αναδεικνύει σε συνέντευξη – απολογισμό στο ΚΥΠΕ ο Θωμάς Καζάκος, ο οποίος μετά από τρεις δεκαετίες στην ηγεσία του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ), αναλαμβάνει μια νέα σημαντική αποστολή για τη διεθνή ναυτιλία, ως ο πρώτος Κύπριος στη θέση του Γενικού Γραμματέα/Διευθύνοντα Συμβούλου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΔΝΕ) (International Chamber of Shipping – “ICS”).
Επίσης, αναφέρθηκε στα καθοριστικά ορόσημα της κυπριακής ναυτιλίας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, στην ανάγκη στενής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος της Κύπρου αλλά και τους στόχους και προτεραιότητες του ΔΝΕ.
Αναφερόμενος στα επιτεύγματα του στο ΚΝΕ κατά την περίοδο που θήτευσε ως Γενικός Διευθυντής του, σημείωσε την εντυπωσιακή διεύρυνση της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας – από 30 σε 204 Εταιρείες -Μέλη – αλλά και την καταλυτική συμβολή του Επιμελητηρίου, στη θεμελίωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και την έγκριση του εξειδικευμένου Κυπριακού Ναυτιλιακού φορολογικού πλαισίου, που θωράκισε τη βιομηχανία σε περιόδους κρίσης.
Σημειώνει ότι ο νέος του ρόλος στο ΔΝΕ, που εκπροσωπεί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, έρχεται με σημαντικές ευθύνες και προκλήσεις, από την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση, μέχρι την υπεράσπιση του διεθνούς ρυθμιστικού πλαισίου απέναντι σε μονομερή προστατευτικά μέτρα από χώρες στο Διεθνές Εμπόριο.
«Μετά από 33 χρόνια στο Επιμελητήριο και 30 ως Γενικός Διευθυντής πιστεύω ότι έχω συσσωρεύσει μια πληθώρα εμπειριών τόσο σε ειδικές γνώσεις για θέματα ναυτιλιακής πολιτικής, αλλά και σε πιο εξειδικευμένα θέματα που αφορούν τη διοίκηση ενός ναυτιλιακού οργανισμού», λέει.
Προσθέτει ότι το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο είναι ένα από τα πιο περήφανα μέλη του ΔΝΕ και συμμετέχει εδώ και 30 και πλέον χρόνια τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και σε πολυάριθμες εσωτερικές επιτροπές.
Εκτιμά παράλληλα ότι η προσωπική εμπλοκή που είχε στο παρελθόν θα του επιτρέψει άμεσα να προσαρμοστεί και να αρχίσει να παράγει έργο.
«Πρόκειται και για μια πολύ μεγάλη πρόκληση σε προσωπικό επίπεδο, ώστε να φανώ αντάξιος της επιλογής μου ως του πρώτου Κύπριου που αναλαμβάνει επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά και του έργου των άξιων προκατόχων μου», αναφέρει.
Σημειώνει ακόμα ότι βασικός του ρόλος είναι η εκπροσώπηση των νομότυπων συμφερόντων της παγκόσμια πλοιοκτησίας και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, σε συνάρτηση με περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και τα εθνικά μέλη του ΔΝΕ.
Ο κ. Καζάκος, αναφέρει ότι η επιλογή του ανάμεσα σε άλλους εξαιρετικούς υποψηφίους, καταδεικνύει πρωτίστως μια αναγνώριση της πολυετούς και πολυσχιδούς υποδομής και τεχνογνωσίας που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο τα τελευταία 30 χρόνια. Εκφράζει την εκτίμηση ότι ο διορισμός του θα οδηγήσει την Κύπρο να συμβάλει εμμέσως ακόμα περισσότερο στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα.
Αναφέρει επίσης ότι ενισχύει την προσπάθεια τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, και γενικότερα, του κράτους, όσο και του ιδιωτικού τομέα, για τη συνεχή βελτίωση της αξιοπιστίας της Κύπρου, ως ένα ανεπτυγμένο, νομότυπο και εύρυθμο επιχειρηματικό κέντρο, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στη Ναυτιλία.
Στρατηγικές προτεραιότητες και παγκόσμιες προκλήσεις στη Ναυτιλία
Ερωτηθείς για τις προτεραιότητές του από τη νέα του θέση, ο κ. Καζάκος τονίζει την ανάγκη για συνέχιση της δυναμικής και θεσμικής παρουσίας του ΔΝΕ ως επαγγελματικής και οργανωμένης φωνής της Διεθνούς Ναυτιλίας. Όπως δηλώνει, πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ότι τα νομότυπα συμφέροντα των πλοιοκτητών θα συνεχίσουν να λαμβάνονται υπόψη από τα εθνικά και διεθνή όργανα λήψης αποφάσεων.
«Αν αναλογιστούμε ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται δια θαλάσσης, γίνεται αμέσως αντιληπτό το εύρος της ευθύνης και η στρατηγική σημασία της ναυτιλίας», σημειώνει, ενώ υπενθυμίζει πως για την Κύπρο το ποσοστό εξάρτησης από τη ναυτιλία φτάνει στο 94%.
Ο κ. Καζάκος υπογραμμίζει ότι η ναυτιλία είναι ένας εξαιρετικά εξειδικευμένος και τεχνικός κλάδος, γεγονός που επιβάλλει οι νομοθέτες και οι συντάκτες διεθνών συμβάσεων να διαθέτουν εις βάθος γνώση του τομέα. Παραπέμπει, ακόμα, στη συνεισφορά του κλάδου κατά την πανδημία, όταν η ναυτιλία διασφάλισε τη μεταφορά βασικών αγαθών και φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και στην κρίσιμη συμβολή της στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εν μέσω της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης.
Όσον αφορά τις μελλοντικές προκλήσεις, ο νέος επικεφαλής του ΔΝΕ εστιάζει στις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και την πράσινη μετάβαση. Όπως αναφέρει, πρόκειται για μια «επαναστατική» αλλαγή, τονίζοντας ότι παρά τις απαιτήσεις, η ναυτιλία παραμένει η λιγότερο ρυπογόνος, η πιο οικονομική και η ασφαλέστερη μέθοδος μεταφοράς. Στόχος, λέει, «είναι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050, χωρίς να διακυβευτεί η λειτουργικότητα του τομέα».
Παράλληλα, αναφέρεται στην ανάγκη πλήρους ψηφιοποίησης της βιομηχανίας, αλλά και στην καταπολέμηση του οικονομικού προστατευτισμού που παρατηρείται έντονα πρόσφατα.
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τη λήψη μονομερών μέτρων που έρχονται σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις και τα πρότυπα», σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως η ναυτιλία, ως μια αμιγώς διεθνοποιημένη βιομηχανία, οφείλει να διέπεται πάντοτε από ενιαίους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο ανθρώπινο δυναμικό της ναυτιλίας, δηλώνοντας πως η προστασία, η υγεία και η ασφάλεια των ναυτικών θα παραμείνουν βασικές προτεραιότητες για το ΔΝΕ.
«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε υψηλό επίπεδο διαβίωσης και εργασίας, ώστε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε νέα γενιά επαγγελματιών στη ναυτιλία», αναφέρει.
Μιλώντας για τις γεωπολιτικές προκλήσεις και την αυξανόμενη απειλή επιθέσεων, όπως αυτές των Χούθι, λέει πως το ΔΝΕ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με κράτη που διαθέτουν ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, προκειμένου να παρέχεται προστασία στα πλοία.
«Η απρόσκοπτη λειτουργία της διεθνούς ναυσιπλοΐας είναι ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο και τη διεθνή οικονομία και κατ’ επέκταση για την ανθρωπότητα. Οποιαδήποτε διακοπή μεταφράζεται σε κόστος και καθυστερήσεις, τις οποίες επωμίζεται τελικά ο καταναλωτής», προσθέτει.
Κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων 33 ετών που ο ίδιος συμμετείχε ενεργά στις εξελίξεις της κυπριακής και διεθνούς ναυτιλίας μέσω του ΚΝΕ, ο κ. Καζάκος ευχαριστεί το ΚΝΕ που του παρείχε σημαντικές ευκαιρίες επιμόρφωσης αλλά και εξέλιξης ως επαγγελματία.
Ως πρώτο ορόσημο, αναφέρεται στην ίδρυση του ΚΝΕ το 1989, με 17 ιδρυτικά μέλη. Ο κ. Καζάκος σημειώνει πως όταν ανέλαβε ο ίδιος τη διεύθυνση τα μέλη ήταν 30 και φεύγοντας, σήμερα το ΚΝΕ αριθμεί 204 μέλη.
«Αυτή η σταθερή αλλά ανοδική ανέλιξη του οργανισμού, καταδεικνύει και την ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια», λέει.
Σημειώνει ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε από τις ναυτιλιακές εταιρείες προς τον Οργανισμό, ως το επαγγελματικό, αξιόπιστο εκφραστικό του όργανο. Παράλληλα αναφέρεται στην εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε μεταξύ του οργανισμού και των διαφόρων κέντρων λήψης αποφάσεων όπως κυβερνήσεις, κοινοβούλιο και κόμματα κ.α.
Ο κ. Καζάκος στέκεται στην εκλογή στην Ένωση Ευρωπαίων Πλοιοκτητών του τέως Προέδρου του Επιμελητηρίου Φίλιππου Φιλή στα δύσκολα χρόνια του κορωνοϊού, αλλά και την Αντιπροεδρία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου με τον νυν Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θέμη Παπαδόπουλο, ο οποίος συμπληρώνει δύο συνεχείς θητείες.
«Άρα η μικρή Κύπρος και το ‘μικρό’ κυπριακό ναυτιλιακό επιμελητήριο κατάφερε να έχει ταυτόχρονα τα ινία της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας που καταδεικνύει για ακόμα μια φορά το αξιόπιστο που έχει δημιουργήσει η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία», υπογραμμίζει.
Ως δεύτερο σημαντικό ορόσημα σημειώνει την έγκριση του εξειδικευμένου ναυτιλιακού φορολογικού συστήματος της Κύπρου, πρώτα το 2010 και μετά ξανά το 2019. Αυτό όπως αναφέρει, θεωρείται η ασπίδα προστασίας, σταθερότητας των ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο, ανεξαρτήτως οποιονδήποτε εξελίξεων. Σημειώνει ότι λόγω του φορολογικού συστήματος, παρά τις πολλαπλές κρίσεις που πέρασε η Κύπρος, δεν έχει φύγει καμιά ναυτιλιακή εταιρεία παρά τα κουρέματα που υπέστησαν το 2013.
Προσθέτει ότι λόγω της αξιοπιστίας που έχει επιδείξει η ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου, ήταν από τους βασικές βιομηχανίας που κράτησαν την Κύπρο και κατά την κρίση με συνεισφορά τουλάχιστον 7% στο ΑΕΠ.
Σημειώνει επίσης ως τρίτο σημαντικό ορόσημο την ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας μετά και από πρόταση του ΚΝΕ. Προσθέτει ότι το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο ζητούσε για 7,5 χρόνια κάτι τέτοιο και έκανε σχετικές επαφές. Αναφορά κάνει επίσης στην ομόφωνη έγκριση του Υφυπουργείου στη Βουλή από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Αναφερόμενος στον νέο διευθυντή του ΚΝΕ Αλέξανδρο Ιωσηφίδη με τον οποίο είχε συνεργαστεί στενά όλα τα προηγούμενα χρόνια αφού ήταν βοηθός Γενικός Διευθυντής, αναφέρει ότι, ανάμεσα σε αρκετά άλλα σημαντικά προσόντα και ικανότητες που διαθέτει, ήταν και είναι ακόμα ο Κύπριος Πρέσβης στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, ως ο Πρέσβης καλής θέλησης για προώθηση ναυτιλιακών επαγγελμάτων. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι από τη νέα του θέση θα συνεχίσει να πιέζει για περισσότερες ποσοτικές και ποιοτικές βελτιώσεις της κυπριακής ναυτιλιακής υποδομής.
Σημειώνει ακόμα ότι ο πρώτος εγκεκριμένος λομπίτσας που εγγράφηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς ήταν τον ΚΝΕ, ύστερα από πιέσεις προς το κράτος από κάποια άτομα για να νομοθετήσει για αυτό το θέμα, ώστε να μην θυματοποιούνται οι καλοί επαγγελματίες λομπίστες.
«Όταν μιλούν με μία φωνή δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, η Κύπρος πετυχαίνει»
Την καθοριστική σημασία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τις επιτυχίες της κυπριακής ναυτιλίας αναδεικνύει επίσης ο κ.Καζάκος, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν.
«Όποιες επιτυχίες καταγράφηκαν στην κυπριακή ναυτιλία, επιτεύχθηκαν μόνο όταν υπήρξε γνήσια, αμφίδρομη εμπιστοσύνη ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», λέει, παραπέμποντας στη συμμετοχή του, ως εκπροσώπου της βιομηχανίας, στις προενταξιακές ομάδες εργασίας το 1996 υπό την καθοδήγηση του Πρώην Προέδρου και Διαπραγματευτή, Γιώργου Βασιλείου.
Όπως αποκαλύπτει, στην πρώτη επίσκεψη της κυπριακής αποστολής στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι είναι αδύνατον να κλείσει το κεφάλαιο της ναυτιλίας, εξαιτίας ελλείψεων στα επίπεδα ασφάλειας της κυπριακής σημαίας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η Κύπρος κατάφερε όχι μόνο να καλύψει τις απαιτήσεις αλλά και να κλείσει το σχετικό κεφάλαιο εναρμόνισης το 2002 – πρώτη από τις 10 υπό ένταξη χώρες της τότε διεύρυνσης.
Η κορύφωση της κοινής προσπάθειας ήρθε το 2010, με την τελική διαπραγμάτευση για το ναυτιλιακό φορολογικό σύστημα.
«Όταν πήγαμε τότε στις Βρυξέλλες, ο ίδιος διαπραγματευτής μας είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που είδε εκπρόσωπο του εξειδικευμένου τμήματος της δημόσιας διοίκησης, τον αρχιφοροθέτη και τον εκπρόσωπο της ιδιωτικής βιομηχανίας να λειτουργούν σαν μία ομάδα, σαν μία φωνή», αναφέρει. «Αυτή είναι μία εμπειρία που θα μεταφέρω πάντα μαζί μου», προσθέτει.
Ο Θ. Καζάκος απευθύνει έκκληση προς το κράτος να συνεχίσει να εμπιστεύεται τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα σε έναν τόσο εξειδικευμένο τομέα όπως η ναυτιλία, όπου –όπως είπε– η τεχνογνωσία είναι τεκμηριωμένη και αναγνωρισμένη διεθνώς.
Διαβάστε επίσης:
Μαρινάκης για Τέμπη: Οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης της αλήθειας – Επίθεση σε Ανδρουλάκη
Tesla: Το χρηματιστήριο τιμωρεί τον Μασκ – Η μετοχή καταρρέει, οι αναλυτές αναθεωρούν
ΣΤΑ.ΣΥ: Εγκρίθηκε το έργο της αναβάθμισης της γέφυρας Πουλόπουλου, ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ
Content Original Link:
" target="_blank">