Έλληνες εφοπλιστές: Στοχευμένες κινήσεις στη second hand αγορά - Ποια πλοία εντάσσουν στους στόλους τους
Με επιλεκτικές και στοχευμένες κινήσεις οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να δίνουν το παρών στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, σταθμίζοντας προσεκτικά τους κινδύνους και αναμένοντας περισσότερη σαφήνεια στις πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ που επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο και τη ναυτιλία.
Σύμφωνα με την Allied Shipbrokers oι συμφωνίες εξακολουθούν να κλείνονται, αλλά υπάρχει μια αισθητή στροφή προς πιο μελετημένες και συνειδητές ως προς τον κίνδυνο λήψεις αποφάσεων.
Η πηγή της διστακτικότητας είναι η Ουάσιγκτον, επισημαίνουν οι αναλυτές της ναυλομεσιτικής.
Το πρόσφατο εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου Τραμπ για την αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αναμονή κατά το προηγούμενο διάστημα, των μέτρων που τελικά ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου από το USTR (Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ) σχετικά με τα τέλη που θα πληρώνουν τα πλοία κινεζικής κατασκευής που επισκέπτονται τα αμερικανικά λιμάνια, είχαν δημιουργήσει ένα σκηνικό αβεβαιότητας, ειδικά για όσους έχουν έκθεση στις ΗΠΑ.
Οι κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών
Ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς ενισχύει τον στόλο του με πλοία ιαπωνικής κατασκευής προχωρώντας πρόσφατα στην αγορά του τέταρτου bulker φέτος.
Η ιδιωτική εταιρεία της οικογένειας Βαφειά, Brave Maritime, συμφώνησε να αποκτήσει το Izanagi Harmony (κατασκευής 2021) χωρητικότητας 37.100-dwt έναντι περίπου 24,7 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές.
Ο πλοιοκτήτης έχει δείξει έμπρακτα την προτίμηση του για τα ιαπωνικής ναυπήγησης πλοία. Το Izanagi Harmony είναι το τέταρτο τέτοιο πλοίο που αποκτά η Brave φέτος, μετά τις προηγούμενες εξαγορές τριών kamsarmaxes σε ξεχωριστές συμφωνίες.
Ο όμιλος της οικογένειας Βαφειά περιλαμβάνει τρεις εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακές, τις StealthGas, Imperial Petroleum και C3is, καθώς και δύο ιδιωτικές εταιρείες, τις Brave Maritime και Stealth Maritime.
H Perosea Shipping, συμφερόντων της οικογένειας Περογιαννάκη, επέστρεψε φέτος στην αγορά των bulkers μετά από δέκα και πλέον χρόνια.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, ενέταξε στον στόλο της το Sea Wolf I (κατασκευής 2011) χωρητικότητας 49.900 dwt. Πρόκειται για το πρώην Nord Himalaya, ένα product carrier τύπου MR2 που, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές αναφορές, πουλήθηκε από τη Norden στα τέλη Ιανουαρίου.
Νωρίτερα, στις αρχές του έτους, η χαμηλών τόνων εταιρεία, συμπεριέλαβε στον στόλο της το bulker, Sea Puma που είναι εξοπλισμένο με scrubber. Επιβεβαιώνοντας τις ναυλομεσιτικές που υποστήριζαν ότι εξαγόρασε λίγο πριν την εκπνοή του 2024 το χωρητικότητας 177,700-dwt OTSL Artemis (κατασκευής 2008), από την κινεζική Ocean Treasure Shipping, στην τιμή των 24,5 εκατ. δολαρίων.
Ο εφοπλιστήςΜάριος Γιαλόζογλουπρόσθεσε στον στόλο του, δύο δεξαμενόπλοια και η ναυτιλιακή του εταιρεία, IMS SA, διαθέτει πλέον 22 τάνκερ.
Η εταιρεία είναι η νέα ιδιοκτήτρια του χωρητικότητας 105,600 dwt Galway Spirit, κατασκευής 2017, ενός τάνκερ LR2 που πούλησε τον Μάρτιο η Teekay. Σύμφωνα με την Compass Maritime το τίμημα της πώλησης ανήλθε περίπου στα 19 εκατ. δολάρια, ενώ το πλοίο μετονομάστηκε σε Anemoni.
Παράλληλα, όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο της report η Carriers, η IMS εξαγόρασε από την MSea Capital το χωρητικότητας 49,999 dwt τάνκερ Marlin Amber, κατασκευής 2015, στην τιμή των 29,4 εκατ. δολαρίων.
H ναυτιλιακή Modion Maritime του εφοπλιστή Μύρωνα Τσατσάκη είναι μία από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που έχουν αποκτήσει μεταχειρισμένα φορτηγά πλοία κινεζικής κατασκευής φέτος.
Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία επιβεβαίωσαν την εξαγορά του χωρητικότητας 81,945 dwt τάνκερ Sea Marathon (κατασκευής 2015) και του χωρητικότητας 92,759 dwt Clemens Oldendorff (κατασκευής 2012). Σύμφωνα με την Compass Maritime τα δύο δεξαμενόπλοια πουλήθηκαν στην τιμή των 18,4 εκατ. δολ. και 13,3 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα.
Ναυλομεσίτες επισημαίνουν ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων που κατασκευάστηκαν στην Κίνα υποχώρησαν πρόσφατα, εν αναμονή της επιβολής τελών στα κινεζικά πλοία που προσεγγίζουν λιμάνια των ΗΠΑ.
H εταιρεία Alberta Shipmanagement, του εφοπλιστή Νικόλα Ιγγλέση, προχώρησε στην εξαγορά του baby cape Jubilant Devotion (χωρητικότητας 117.500 dwt), το οποίο ναυπηγήθηκε το 2016 στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με την Intermodal, το πλοίο άλλαξε χέρια στην τιμή των 26,5 εκατ. δολαρίων και είναι εξοπλισμένο με scrubber. Με βάση τους υπολογισμούς της VesselsValue η αξία του εκτιμάται στα 32 εκατ. δολάρια.
Η ναυτιλιακή απέκτησε το πρώτο baby cape στη δευτερογενή αγορά στα τέλη του περασμένου έτους, εξαγοράζοντας το Kitaura (μετονομάστηκε σε Marathos) χωρητικότητας 119,363dwt, το οποίο κατασκευάστηκε το 2012 στην Ιαπωνία.
Ο διαφοροποιημένος στόλος της Alberta περιλαμβάνει 11 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και 11 τάνκερ.
Στην εξαγορά πέντε feeder containerships προχώρησε η Contships Logistics συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα, στο πλαίσιο του προγράμματος ανανέωσης του στόλου της, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στον συγκεκριμένο τομέα πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που δραστηριοποιείται.
Συγκεκριμένα, θα απέκτησε από την MPCC δύο πλοία χωρητικότητας 1.992 TEU, ένα πλοίο χωρητικότητας 1.338 TEU και δύο feeder containerships χωρητικότητας 1.296 TEU. Πρόκειται για τα πλοία ΑS Alexandria, AS Anita, AS Filippa, AS Fabrizia και AS Floriana. Η παράδοση τους στην Contships θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2025.
Ναυλομεσιτικές πηγές συνδέουν την ναυτιλιακή με την εξαγορά του οικολογικού δεξαμενόπλοιου τύπου MR, PS Milano (κατασκευής 2018), χωρητικότητας 50.000 dwt (κατασκευής 2018), το οποίο ανήκε στην Premuda. Το τίμημα της συναλλαγής σύμφωνα με την Seasure Shipbroking ανήλθε στα 37,2 εκατ. δολάρια.
Ακολούθησε η απόκτηση του PS Atene (κατασκευής 2018) χωρητικότητας 50.000 dwt, το οποίο αγόρασε επίσης από την ιταλική Premuda έναντι 37,8 εκατ. δολαρίων.
Διαβάστε επίσης:
Πέτρος Παναγιωτίδης: Ολοκληρώθηκε το spin off του… spin off – Στο Nasdaq η ναυτιλιακή Robin Energy
Content Original Link:
" target="_blank">