Μαρία Δεληγιάννη: Υπάρχει πενταετές σχέδιο της CLIA για την βιώσιμη ανάπτυξη και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της Ελλάδας από την κρουαζιέρα
“Στην Ελλάδα, το 2023 υιοθετήσαμε το λεγόμενο Προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης της CLIA για την Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, το οποίο αναπτύχθηκε για να καθοδηγήσει τη δέσμευση της CLIA στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο στόχος του σχεδίου είναι διττός: επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της Ελλάδας από την κρουαζιέρα, ενώ παράλληλα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης”.
Η Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association (CLIA)) με έδρα την Αθήνα, Μαρία Δεληγιάννη, διατύπωσε στο συνέδριο The Posidonia Sea Tourism Forum για την κρουαζιέρα που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης, επιχειρήματα για το μέλλον της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κρουαζιέρας, με στοιχεία, σχέδια και προτεινόμενες πρακτικές.
Στη συνέχεια αναρωτήθηκε: “Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας;”
“Η βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και παγκοσμίως εξαρτάται από όλους εμάς. Ο τομέας της κρουαζιέρας είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα που αποτελείται από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σήμερα εδώ”, ήταν η απάντηση της στο ερώτημα της και πρόσθεσε:
“Εξαρτόμαστε από τον καθένα και την καθεμία από εσάς για να το καταστήσουμε δυνατό.
Είτε είστε λιμάνι, προορισμός, εθνική αρχή, ναυπηγείο, πάροχος ναυτιλιακών και τεχνικών υπηρεσιών, ναυτιλιακός πράκτορας, τουριστικός πράκτορας, προμηθευτής που υποστηρίζει τις επισιτιστικές και ξενοδοχειακές ανάγκες των εταιρειών κρουαζιέρας, είτε ταξιδιωτικός πράκτορας.
Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε αυτή τη βιομηχανία και να επιτρέψουμε στις μελλοντικές γενιές να βιώσουν τον καλύτερο τρόπο για να ανακαλύψουν τον κόσμο!”.
Αναφερόμενη, η Μαρία Δεληγιάννη, στην αποανθρακοποίηση των κρουαζιερόπλοιων, είπε:
“Σήμερα θα μιλήσουμε για την απανθρακοποίηση του κλάδου της κρουαζιέρας αλλά και για τη συνολική προσέγγιση του κλάδου για την βιωσιμότητα. Αλλά πριν ξεκινήσουμε, έχω μια ερώτηση για εσάς:
Πόσα γνωρίζετε για την ιστορία της κρουαζιέρας;
Πάμε να ταξιδέψουμε μαζί πίσω στον χρόνο!”.
Το ιστορικό της κρουαζιέρας
Η γλαφυρή εξιστόρηση της εξέλιξης της κρουαζιέρας, από την Μαρία Δεληγιάννη, ήταν αναλυτική και κατατοπιστική:
“Η βιομηχανία της κρουαζιέρας έχει εξελιχθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο αιώνες, μεταβαίνοντας από αναγκαία θαλάσσια μεταφορά σε διακοπές αναψυχής.
Η κρουαζιέρα ξεκίνησε στις αρχές του 1800, όταν ο βασικός σκοπός των επιβατών ήταν να φτάσουν στον προορισμό τους. Δεν υπήρχαν αεροπορικές εταιρείες ή άλλοι τρόποι μετακίνησης από τη μία ήπειρο σε μια άλλη, παρά μόνο δια θαλάσσης.
Το πρώτο πλοίο που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για ταξίδια αναψυχής ήταν το Prinzessin Victoria Luise, το οποίο καθελκύστηκε το 1900 από την Hamburg-America Line (HAPAG), γνωστή σήμερα ως Hapag Lloyd.
-Η Χρυσή Εποχή των Ωκεάνιων Πλοίων (1900 – 1950)
-Η άνοδος των εμβληματικών πλοίων
Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι πολυτελείς κρουαζιέρες στον Ατλαντικό και σε άλλους προορισμούς άρχισαν να κερδίζουν την προσοχή και να γίνονται δημοφιλείς ως ταξίδια αναψυχής. Τότε είδαμε την καθέλκυση του Queen Mary (1936) και του Queen Elizabeth (1940).
Η Γέννηση της Σύγχρονης Κρουαζιέρας (1950 – 1970) – Η εποχή της αεροπορικής μεταφοράς
Τη δεκαετία του 1950, τα αεροπορικά ταξίδια έγιναν πιο προσβάσιμα και οικονομικά για να διασχίσει κανείς τον Ατλαντικό. Τα επιβατικά πλοία δεν ήταν πλέον απαραίτητα και οι πλοιοκτήτες έπρεπε να βρουν μια νέα χρήση για τα πλοία τους. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του ταξιδιού αναψυχής με σύντομες, κυκλικές διαδρομές σε θερμά κλίματα.
-Η Άνοδος της Κρουαζιέρας (1980 – 2000)
-Η άνοδος των πλοίων με επίκεντρο τη διασκέδαση
-Η εμπειρία πάνω στο πλοίο έγινε το επίκεντρο. Τα πλοία απέκτησαν πολλαπλούς χώρους εστίασης, πισίνες και ψυχαγωγίας.
-Η κρουαζιέρα έγινε πιο προσιτή και οικονομική επιλογή διακοπών για περισσότερους ανθρώπους.
-21ος Αιώνας: Πολυτέλεια, Βιωσιμότητα και Νέοι Προορισμοί (2010 – Σήμερα)
-Διαφοροποίηση της εμπειρίας κρουαζιέρας & βιωσιμότητα
Τα κρουαζιερόπλοια πλέον ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας επίσης κρουαζιέρες εξερεύνησης, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα κρουαζιερόπλοια του σήμερα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ενεργειακά αποδοτικά και τεχνολογικά προηγμένα”.
Οι αριθμοί της κρουαζιέρας
Στη συνέχεια, η Μαρία Δεληγιάννη, αναρωτήθηκε και πάλι: “Πόσοι άνθρωποι κάνουν κρουαζιέρα κάθε χρόνο;”
“Τη δεκαετία του 1980, είπε, όταν παρατηρήθηκε η έκρηξη της κρουαζιέρας, περίπου 2 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδευαν ετησίως” και συμπλήρωσε:
“Τα τελευταία 5 χρόνια, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν κρουαζιέρα κάθε χρόνο.
Οι κρουαζιέρες αναπτύσσονται γρήγορα, πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μορφή τουρισμού, και αναπτύσσονται υπεύθυνα.
Το 2019, 30 εκατομμύρια επιβάτες έκαναν κρουαζιέρα, καθιστώντας την ως τον καλύτερο τρόπο για να δει κανείς τον κόσμο! Την περασμένη χρονιά, οι επιβάτες ήταν 34,6 εκατομμύρια, δηλαδή αύξηση 16%! Και αυτή η τάση συνεχίζεται! Το 2028 προβλέπουμε 41,9 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας. (αύξηση 41,5% συγκριτικά με το 2019).
Κοιτάζοντας την εξέλιξη των κρουαζιέρων από το 2019, βλέπουμε πως το 2024 είχαμε αύξηση 16% σε σύγκριση με το 2019. Από το 2023 έως το 2024 υπήρξε αύξηση 9%, και αυτή η τάση θα συνεχιστεί μέχρι το 2028, βάσει των προβλέψεών μας”.
Οι δημοφιλείς προορισμοί
Η Μαρία Δεληγιάννη, αναφέρθηκε και στους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο, και τόνισε:
“Οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί είναι:
· Καραϊβική, Μπαχάμες, Βερμούδες
· Μετά η Ευρώπη, με τη Μεσόγειο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός
Η Ασία και Κίνα επιστρέφουν και αυτό έχει οδηγήσει σε μια μικρή μείωση από πέρυσι στους υπόλοιπους προορισμούς”.
“Σήμερα, επισήμανε υπάρχουν 448, λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας ναυτιλίας, κρουαζιερόπλοια” και πρόσθεσε:
“Κι πόσα έχουμε στο βιβλίο παραγγελιών 77 νέα πλοία έως το 2036 που αντιπροσωπεύουν μια τεράστια επένδυση 59 δισ. ευρώ
Η κρουαζιέρα είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας.
Η βιομηχανία κρουαζιέρας αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Παράγει δισεκατομμύρια ευρώ και στηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την ήπειρο.
Ο τουρισμός κρουαζιέρας συμβάλλει σημαντικά στις παράκτιες κοινότητες και τις περιφερειακές περιοχές.
· 50+ Δισεκατομμύρια ευρώ για το 2023.
· 440.000 θέσεις εργασίας που υποστηρίζονται από τη βιομηχανία κρουαζιέρας
· 350+ Λιμάνια που επισκέπτονται ετησίως στην Ευρώπη.
Είμαστε επίσης περήφανοι που κατασκευάζουμε τα πλοία μας στην Ευρώπη, όπως δείξαμε και στο βίντεο που δείξαμε νωρίτερα.
Made in Europe: Οι κρουαζιέρες είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας
Το 97% των ωκεάνιων κρουαζιερόπλοιων παγκοσμίων κατασκευάζονται στην Ευρώπη.
Τα κρουαζιερόπλοια αντιπροσωπεύουν το 80% της αξίας των παραγγελιών εμπορικών πλοίων για τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία”.
Ο ρόλος του νέου επιτρόπου, τόνισε η Μαρία Δεληγιάννη, είναι καθοριστικός και συνέχισε:
“Η σημασία του ρόλου μας στην ευρωπαϊκή οικονομία επιβεβαιώθηκε από τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Βιώσιμη Μεταφορά και τον Τουρισμό, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Κρουαζιέρας της CLIA τον περασμένο Μάρτιο στο Ρότερνταμ, δήλωσε:
“Οι κρουαζιέρες είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας”. Κι αυτό είναι το μεγάλο μας θέμα! Η απανθρακοποίηση του κλάδου της κρουαζιέρας
Η βιομηχανία της κρουαζιέρας δεσμεύεται για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς αυτόν τον στόχο. Όπως και στην υπόλοιπη ναυτιλία, ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ και καλούμε τις κυβερνήσεις και τους παρόχους καυσίμων να ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ να φέρουν βιώσιμα καύσιμα στην αγορά σε κλίμακα.
Οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν ήδη επενδύσει σε πλοία με τεχνολογίες κινητήρων και πρόωσης που υποστηρίζουν ευέλικτα και βιώσιμα καύσιμα για τη μετάβαση σε ενέργεια με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα στο μέλλον.
Για πλοία με συμβατικές μηχανές, οι εταιρείες κρουαζιέρας εξετάζουν τη χρήση βιοκαυσίμων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα (έως το 2030).
Σήμερα 4 πλοία χρησιμοποιούν προηγμένα βιοκαύσιμα. Μια άλλη επενδυτική επιλογή για πολλές εταιρείες κρουαζιέρας είναι το υγροποιημένο
φυσικό αέριο (LNG), το LNG δεν είναι ο τελικός στόχος αλλά το σημείο εκκίνησης για να φτάσουμε στο μηδέν. Βραχυπρόθεσμα, εξετάζουμε το βιολογικό LNG και για μακροπρόθεσμα το συνθετικό LNG όταν θα είναι περισσότερο διαθέσιμο.
Τέλος, μέσα στην επόμενη πενταετία, 7 νεότευκτα πλοία αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία με καύσιμα χαμηλού ή μηδενικού άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων 5 πλοίων που προβλέπεται να χρησιμοποιούν πράσινη μεθανόλη και δύο που προβλέπεται να χρησιμοποιούν πράσινο υδρογόνο.
Επιπλέον, περισσότερο από το 15% των κρουαζιερόπλοιων που θα τεθούν σε υπηρεσία τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι εξοπλισμένα με συστήματα μπαταριών, ώστε να είναι δυνατή η παραγωγή υβριδικής ενέργειας μόλις είναι διαθέσιμη.
Ένα σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής μας για τη μείωση των εκπομπών είναι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά, η οποία επιτρέπει την απενεργοποίηση των κινητήρων, εξαλείφοντας έτσι ουσιαστικά τις εκπομπές κατά τη διάρκεια της παραμονής του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι. Περισσότερο από το 50% των κρουαζιερόπλοιων παγκοσμίως μπορούν πλέον να συνδεθούν με παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο”.
Τα πληρώματα και η εκπαίδευση τους
“Υπάρχει ανάγκη για άρτια καταρτισμένο και υπεύθυνο εργατικό δυναμικό για την εφαρμογή πρακτικών και διαδικασιών βιωσιμότητας, καθώς και για την ασφαλή διαχείριση νέων καυσίμων, το 1/3 του παγκόσμιου ναυτικού εργατικού δυναμικού βρίσκεται σε κρουαζιερόπλοια – 300.000 μέλη πληρώματος”, επισήμανε η Μαρία Δεληγιάννη και συμπλήρωσε:
“Η CLIA συμμετέχει στις συζητήσεις του IMO στη Διασυνεδριακή Ομάδα Εργασίας (Intersessional Working Group) για τη Μείωση των Εκπομπών Θερμοκηπίου και στην Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC). Η αντιπροσωπεία της CLIA συμμετέχει στις συζητήσεις σχετικά με την υιοθέτηση νέων μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός τεχνικού στοιχείου, συγκεκριμένα ενός προτύπου ναυτιλιακού καυσίμου με βάση τους στόχους που ρυθμίζει τη σταδιακή μείωση της έντασης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ενός ναυτιλιακού καυσίμου, και ενός οικονομικού στοιχείου, που βασίζεται σε έναν μηχανισμό τιμολόγησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τη ναυτιλία.
Η CLIA και τα μέλη της συμμετέχουν ενεργά στις ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Βιώσιμης Ναυτιλίας (ESSF) της ΕΕ για θέματα όπως: πιστοποίηση καυσίμων αερίων θερμοκηπίου, εφαρμογή του κανονισμού MRV ETS, παραδείγματα υπολογισμού του κανονισμού FUEL EU και συστήματα OPS (On Shore Power – ηλεκτρική ενέργεια από την ξηρά)”.
Πυλώνας Προσέγγισης της Βιωσιμότητας για τον κλάδο της κρουαζιέρας
“Εκτός από τις στρατηγικές μείωσης των εκπομπών που ακολουθούμε, εφαρμόζουμε μια σειρά περιβαλλοντικών τεχνολογιών και πρακτικών επί του πλοίου, τόσο σε σχέση με τις υπηρεσίες φιλοξενίας όσο και με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις λειτουργίες του πλοίου”, επισήμανε η Μαρία Δεληγιάννη και πρόσθεσε:
“Οι εταιρείες κρουαζιέρας είναι πρωταθλητές όσον αφορά την πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων.
Και υπάρχουν διάφοροι τομείς στους οποίους πιστεύουμε ότι υπερέχουμε.
– Είμαστε σε θέση να παράγουμε φρέσκο νερό πάνω στο πλοίο
– Είμαστε πρωτοπόροι όσον αφορά τις πολιτικές διαχείρισης και ελαχιστοποίησης των αποβλήτων.
– με ορισμένες εταιρείες κρουαζιέρας να είναι σε θέση να επαναχρησιμοποιούν έως και το 100% των αποβλήτων που παράγονται στο πλοίο, απομακρύνοντας, επαναχρησιμοποιώντας, ανακυκλώνοντας και μετατρέποντας τα απόβλητα σε ενέργεια.
– Στην πραγματικότητα, η Πολιτική Διαχείρισης Αποβλήτων της CLIA υπερβαίνει τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και αποτελεί προϋπόθεση της ιδιότητας μέλους (π.χ. ελαχιστοποίηση αποβλήτων, ανακύκλωση, AWTS κ.λπ.)”.
Πυλώνας Προσέγγισης της Βιωσιμότητας για τον κλάδο της κρουαζιέρας
Στη συνέχεια, η Μαρία Δεληγιάννη, μίλησε για τους προορισμούς της κρουαζιέρας και τόνισε: “Οι έρευνές μας δείχνουν ότι ο κύριος λόγος για να κάνει κάποιος μια κρουαζιέρα είναι η δυνατότητα να επισκεφθεί πολλούς προορισμούς ταυτόχρονα με καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ευθύνες μας όσον αφορά τα μέρη που επισκεπτόμαστε. Έχουμε καθήκον να προστατεύουμε αυτούς τους προορισμούς και να διατηρούμε τη μοναδικότητά τους. Αυτό συνεπάγεται τον σεβασμό των τοπικών κοινοτήτων και τη διασφάλιση ότι οι μελλοντικές γενιές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να τους ανακαλύψουν και να τους απολαύσουν.
Συνεργαζόμαστε με διάφορους προορισμούς για την ανάπτυξη πολιτικών διαχείρισης ελλιμενισμού που βοηθούν στην πιο ομοιόμορφη κατανομή των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και των επιβατών καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και σε διαφορετικές ημερομηνίες. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε και για την προώθηση βιώσιμων τουριστικών πρακτικών στην ξηρά”.
Διαβάστε επίσης
Κικίλιας: Δημοπρατείται το έργο 2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του λιμένα Τήνου
ΟΛΠ: Συνάντηση Su Xudong με τον Γιάννη Μώραλη για τα έργα στο λιμάνι
Content Original Link:
" target="_blank">