Χρυσάνθη Γ. Στεφάνου: Μια νέα δυναμική γυναίκα στη διαχείριση φορτηγών και ακτοπλοϊκών πλοίων
Η Χρυσάνθη Γ. Στεφάνου, ομολογουμένως κέρδισε τις εντυπώσεις, την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την κρουαζιέρα και την επιβατηγό ναυτιλία, που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων στο συνέδριο, αυτό το λεπτεπίλεπτο νεαρό και όμορφο κορίτσι, με την ολοκληρωμένη άποψη και σκέψη της για το μέλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας, αλλά και την αφοπλιστική ειλικρίνεια της και ομολογία της.
Σε μια αίθουσα που ήταν κουρασμένη από τους πολλούς ομιλητές, στην κυριολεξία ξύπνησε και ταρακουνήθηκε ταυτόχρονα, στο άκουσμα όσων είπε η Χρυσάνθη Στεφάνου:
“Εάν φτάσουμε στο σημείο και δεν υπάρχει κάποια βοήθεια από το κράτος για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, δηλαδή την μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία, απλά θα τελειώσει η εταιρεία. Έχω να σας πω κάτι. Δεν θα πουλήσουμε και το σπίτι μας, για την ακτοπλοΐα που λέει ο λόγος. Δηλαδή μέχρι ένα σημείο θα προσπαθήσουμε. Ναι. Από ένα σημείο και μετά θα εγκαταλείψουμε”.
Αμέσως, όλοι αναρωτήθηκαν: ποια είναι αυτή η νεαρή κοπέλα που ήταν και η μοναδική γυναίκα στο πάνελ, που “τόλμησε και εκστόμισε” αυτή την αλήθεια;
Η Χρυσάνθη Στεφάνου, είναι κόρη του καπετάνιου Γιώργου Στεφάνου και της Λασκαρώ και ανήκει στη δεύτερη γενιά πλοιοκτησίας μιας αυτοδημιούργητης ναυτικής οικογένειας από τις Στενιές της Άνδρου.
Ο πατέρας της και ο θείος της Δημήτρης, οι οποίοι σπούδασαν και οι δύο στο Ναυτικό Λύκειο της Άνδρου, ακολούθησαν το ναυτικό επάγγελμα είναι οι δημιουργοί των ναυτιλιακών εταιρειών Bright Maritime Corporation, Bright Navigation Inc και Golden Star Ferries, οι οποίες διαχειρίζονται είκοσι πέντε ποντοπόρα φορτηγά πλοία και πέντε ακτοπλοϊκά πλοία.
Ξεκίνησαν φτωχόπαιδα από τις Στενιές της Άνδρου, ένα αμφιθεατρικό χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 80 μέτρων κοντά στη Xώρα του νησιού. Εκεί έζησαν οι γονείς του Γιώργου και του Δημήτρη Στεφάνου, Πέτρος και Καλλιόπη.
Ο Γιώργος Στεφάνου, πλοιάρχευσε στα πλοία της οικογένειας Κούλουθρου, που στο τέλος πέρασε στη διεύθυνση της Έφης Κούλουθρου, ενώ ο Δημήτρης ταξίδευε με τα πλοία του καπετάν Δημήτρη Παλαιοκρασσά και αργότερα με τα πλοία του Αυγουστή Πολέμη.
Αρχικά τα δύο αδέλφια, ίδρυσαν ένα ναυτικό γραφείο που ναυτολογούσε ναυτικούς από τις Φιλιππίνες και αργότερα από την Ρουμανία, στα πλοία των καραβοκυραίων από την Άνδρο και την Χίο.
Όμως, το 1999, κατάφεραν και αγόρασαν το πρώτο τους πλοίο, το οποίο παρέλαβαν το επόμενο έτος. Η συνέχεια ήταν ιδιαίτερη επιτυχημένη. Κάθε χρόνο πρόσθεταν και από ένα φορτηγό πλοίο στον στόλο τους.
Με την ακτοπλοία ασχολήθηκαν μετά από προτροπή του τότε δημάρχου Άνδρου, Γιάννη Γλυνού, που τους διατύπωσε το αίτημα να ενισχύουν την θαλάσσια συγκοινωνία του νησιού τους με το λιμάνι της Ραφήνας.
Η Χρυσάνθη Στεφάνου
Αλλά ας επανέλθουμε στη δυναμική γυναίκα που εντυπωσίασε τους συνέδρους στο πρόσφατο συνέδριο για την κρουαζιέρα που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Η Χρυσάνθη Στεφάνου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον όμιλο εταιρειών της οικογένειας της. Όλες οι εταιρείες ασχολούνται με τον τομέα της ναυτιλίας. Ανήκει στη 2η γενιά πλοιοκτησίας, ξεκινώντας την καριέρα της το 2008 και ακολουθώντας πιστά τα βήματα του πατέρα της.
Η εμπειρία της επεκτείνεται από τον τομέα της επάνδρωσης πληρωμάτων, παρέχοντας Φιλιππινέζους ναυτικούς σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με την “Bright Maritime Corporation.”, μέχρι τον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, κατέχοντας πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, με τις εταιρείες “Bright Navigation Inc.” και “Sea Gate Navigation Ltd.”.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η οικογένειά της δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της ακτοπλοιας με την “Golden Star Ferries“, όπου πρόσφατα ανέλαβε τον ρόλο της Διευθύνουσας Συμβούλου.
Η δυναμική της προσωπικότητα και το πάθος της για την επιχειρηματικότητα την ωθούν καθημερινά να επιδιώκει όχι μόνο την ανάπτυξη των υφιστάμενων οικογενειακών της επιχειρήσεων αλλά και τη δημιουργία νέων εντός και εκτός ναυτιλίας.
Ως εκ τούτου, τα τελευταία δύο χρόνια στο αντικείμενο του επιχειρηματικού της ενδιαφέροντος έχει ενταχθεί και ο ξενοδοχειακός κλάδος.
Έχει παρακολουθήσει διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια και προγράμματα, όπως το πρόγραμμα στο Leadership του Harvard Business school, το Masterclass στο ESG της HELMEPA Academy ενώ συμμετέχει σε πολλά ναυτιλιακά συνέδρια παρακολουθώντας όλες τις νέες εξελίξεις.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Propeller Club Πειραιά από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας από τον Φεβρουάριο του 2025.
Η μεγάλη αγάπη που τρέφει για το νησί από το οποίο κατάγεται, την Άνδρο, ενεργοποιεί πάντα την ευαίσθητη πλευρά του χαρακτήρα της, συμμετέχοντας σε πολλές φιλανθρωπικές και φιλοζωικές δράσεις στην τοπική κοινωνία του νησιού και όχι μόνο.
Στο αυτοβιογραφικό σημείωμα της, το οποίο ζητήσαμε, η Χρυσάνθη Γ. Στεφάνου, αναφέρει:
“Γεννήθηκα στην Αθήνα και είμαι κόρη του Γιώργου και της Λασκαρώς Στεφάνου. Και οι δύο μου γονείς γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο νησί της Άνδρου, ένα νησί με πλούσια φυσική ομορφιά, σημαντική αρχαιολογική και θρησκευτική ιστορία, μοναδική αρχιτεκτονική και πάνω απ’όλα μακρά ναυτική παράδοση.
Η σχέση της οικογένειάς μου με τη θάλασσα ξεκίνησε όταν ο πατέρας μου ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως ναυτικός σε μεγάλη Ανδριώτικη ναυτιλιακή εταιρεία της εποχής.
Η αγάπη του για τη θάλασσα και η εργατικότητα που τον χαρακτήριζε ,τον ώθησαν να ασχοληθεί με το επιχειρείν κι έτσι από το 1993, μαζί με τον αδερφό του Δημήτρη, ξεκίνησαν την πορεία τους στο χώρο της ναυτιλίας πλέον ως επιχειρηματίες.
Ξεκίνησαν να ασχολούνται με την επάνδρωση εμπορικών πλοίων με Φιλιππινέζους ναυτικούς, ιδρύοντας τη Bright Maritime Corporation, συνέχισαν με την ίδρυση της ναυτιλιακής εταιρείας εμπορικών πλοίων χύδην φορτίου Bright Navigation Inc. to 2001 και το 2011 ίδρυσαν την ακτοπλοικη εταιρεία Golden Star Ferries.
Ως εκ τούτου, σήμερα υπάρχουν τρεις εταιρείες στον όμιλό μας, η καθεμία με διαφορετικό, εντελώς ξεχωριστό αντικείμενο.
Κατά τη διάρκεια των χρόνων της δημιουργίας του πατέρα μου πρέπει να αναφέρω πως καταλυτικό ρόλο έπαιξε η μητέρα μου, η οποία με την αγάπη, την αφοσίωση, την υπομονή και την αντοχή που τη διέπουν, ήταν ο στυλοβάτης της οικογένειας.
Φυσικά είναι αδύνατον να μην αναφέρω, πως όλες οι επαγγελματικές δραστηριότητες της οικογένειας, μέχρι σήμερα διοικούνται όχι μόνο από εμένα αλλά και από τον αδερφό μου και τα ξαδέρφια μου.
Θάλασσα και επαγγελματική πορεία
Έχοντας όλα αυτά τα ερεθίσματα από τη μέρα που γεννήθηκα και έναν πατέρα που ήταν εξαιρετικά δημιουργικός, παραγωγικός και φιλόδοξος , μοιραία δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να ασχοληθώ και εγώ με τη ναυτιλία.
Από το 2008 που αποφοίτησα από το τμήμα Δοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Κρήτης, δουλεύω με τεράστια αγάπη και σεβασμό σε όλα τα προαναφερθεντα αντικείμενα τιμώντας την ιερότητα της θάλασσας, τις αξίες της ναυτοσύνης και τους αγώνες μιας ολόκληρης ζωής των γονιών μου, που μου παρέδωσαν το τεράστιο έργο τους απλόχερα και με εμπιστοσύνη. Η ευχή τους, οι ηθικές τους αξίες και η αγάπη που διατηρούμε στην οικογένεια μέχρι και σήμερα είναι για μένα φυλαχτό που κρατάω σφιχτά και πορεύομαι καθημερινά με αυτό”.
Τι είπε στο συνέδριο για την επιβατηγό ναυτιλία
Η φράση της: «Δεν θα πουλήσουμε τα σπίτια μας για να μείνουμε στην ακτοπλοΐα, γιατί αν δεν βοηθήσει η Πολιτεία για την πράσινη μετάβαση των πλοίων μας, τότε θα εγκαταλείψουψε», τάραξε το ήρεμο κλίμα του συνεδρίου στο Ηράκλειο.
Η Χρυσάνθη Στεφάνου, διευθύνων σύμβουλος της Golden Star Ferries, στην αρχή της ομιλίας της, αφού ανέφερε ότι μας καλούν να επενδύσουμε σε νεότευκτα πλοία που να καίνε πράσινα καύσιμα, αλλά δεν μας λένε ποιο καύσιμο είναι το καταλληλότερο και ποιό θα επικρατήσει έως το 2050.
Με ένα αυθόρμητο και αφοπλιστικό λόγο, η Χρυσάνθη Στεφάνου, σε ερώτηση του Γιώργου Ξηραδάκη “αν η εταιρεία θα εξεύρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να επενδύσει στα νέα πλοία”, απάντησε:
“Εάν φτάσουμε στο σημείο και δεν υπάρχει κάποια βοήθεια από το κράτος για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, δηλαδή την μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία, απλά θα τελειώσει η εταιρεία. Έχω να σας πω κάτι. Δεν θα πουλήσουμε και το σπίτι μας, για την ακτοπλοΐα που λέει ο λόγος.Δηλαδή μέχρι ένα σημείο θα προσπαθήσουμε.Ναι. Από ένα σημείο και μετά θα εγκαταλείψουμε”.
“Ανήκω σε μια μικρομεσαία ναυτιλιακή εταιρεία. Τον Πάνο Δικαίο και τον Λουκά Σιγάλα ( που συμμετείχαν στο πάνελ της συζήτησης και εκπροσωπούσαν, την Attica Group και Minoan Lines, αντίστοιχα), του θαυμάζω απεριόριστα. Απλά υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις τις οποίες θα σας εξηγήσω τώρα, γιατί πολλοί από εσάς φυσικά γνωρίζετε. Η δική μας εταιρεία είναι μία εταιρεία αποτελείται από πέντε πλοία, τρία συμβατικά και δύο ταχύπλοα. Άρα είναι μία μικρομεσαία ακτοπλοϊκή εταιρεία. θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό, δεν ανήκουμε σε κάποιο τεράστιο όμιλο από πίσω. Είναι οικογενειακή επιχείρηση και χρηματοδοτείται από εμάς τους ίδιους, από ίδια κεφάλαια. Θα μου πείτε πώς γίνεται αυτό; Γίνεται διότι έχουμε μία άλλη εταιρεία στην ποντοπόρο ναυτιλία αποτελούμενη από φορτηγά πλοία και πολύ απλά διαρκώς χρηματοδοτούμε την ακτοπλοΐα από την την ναυτιλιακή με τα ποντοπόρα πλοία. Δεν είναι μόνο ότι χρηματοδοτούμε, απλώς η άλλη εύρωστη εταιρεία έχει βγάλει κάποια χρήματα, ασχοληθήκαμε με την ακτοπλοία, γιατί αγαπάμε τις Κυκλάδες, το Αιγαίο, την Άνδρο, που είναι το νησί καταγωγής μας.
Ο πατέρας μου ήταν καπετάνιος γιατί είμαστε από την Άνδρο. Κάποια στιγμή λοιπόν που άνθισε η εταιρεία, η ναυτιλιακή με τα ποντοπόρα, αποφασίσαμε σαν οικογένεια να επενδύσουμε στη θάλασσα. Άρα ξεκινήσαμε πολύ δειλά με ένα καραβάκι παμπάλαιο τότε. Εντάξει, Μετά αυτό εξελίχθηκε. Μας άρεσε. Είναι πολύ challenging η ακτοπλοΐα και συνεχίσαμε τις επενδύσεις μας παραπάνω.
Εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτή την πράσινη μετάβαση. Καθόλου δεν έχουμε κάποια βοήθεια, δεν έχουμε κάτι να μας δείχνει ότι πρέπει να πάμε μπροστά. Θα καίμε στα πλοία μας το καύσιμο το οποίο θα είναι συμβατό με τις νέες τεχνολογίες.
Τα κεφάλαια που επενδύσαμε δεν είναι αμελητέα.Είναι τεράστια τα χρήματα.
Πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση και βοήθεια από το κράτος. Αυτή τη στιγμή σαν η μικρομεσαία, έχουμε δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια, όχι.
δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια και είναι πολύ σημαντικό να ακουστεί αυτό.
Είναι εκατοντάδες εκατομμύρια από μία οικογενειακή εταιρεία. Πάντως αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε. Νιώθω πάρα πολύ ωραία γιατί εγώ προσωπικά έχω μια εξωστρέφεια και έρχομαι σε επαφή με τα πληρώματα μας που τους θεωρώ οικογένειά μου. Επισκέπτομαι τα πλοία μας συνέχεια, το ζω δηλαδή πολύ το θέμα της ακτοπλοΐας στην καθημερινότητα μου. Για μένα είναι η οικογένεια μου. Το έχω ξαναπεί. Επειδή δεν έχω δική μου οικογένεια, η ενασχόληση μου με την εταιρεία, με τα πληρώματα, με τους επιβάτες μου αρέσει και αυτό το θεωρώ κοινωνική προσφορά”.
Διαβάστε επίσης
Χρυσάνθη Γ. Στεφάνου (Golden Star): Δεν θα πουλήσουμε τα σπίτια μας για να μείνουμε στην ακτοπλοΐα
Content Original Link:
" target="_blank">