Η Ρωσία επενδύει 6,2 δισ. δολάρια για τη ναυπήγηση 1.637 πλοίων και προσέλκυση 190.000 νέων στα επαγγέλματα της ναυτιλίας
Η Ρωσία σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο για τη ναυπήγηση 1.637 πλοίων που θα κατασκευαστούν στα εγχώρια ναυπηγεία της έως το 2036.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν δήλωσε ότι περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,2 δισεκατομμύρια δολάρια) από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση θα δαπανηθούν τα επόμενα έξι χρόνια για την υποστήριξη των ναυπηγήσεων για την ενίσχυση του ρωσικού εμπορικού στόλου.
Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι στο πλαίσιο των ξένων κυρώσεων και περιορισμών, η ανανέωση και η επέκταση του ρωσικού στόλου είναι καίριας σημασίας για την κατασκευή διαδρομών της εφοδιαστικής αλυσίδας σε φιλικές χώρες, τη μεταφορά εμπορευμάτων κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού και την ανάπτυξη του τουρισμού μέσω των ποταμών.
Θα δοθεί προτεραιότητα σε πλοία για τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό και τον διάδρομο μεταφορών Βορρά-Νότου, με έμφαση στην ανάπτυξη δυνατοτήτων για πλοία μεγάλης χωρητικότητας, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου, πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου, δεξαμενόπλοιων μεταφοράς και πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου.
Το πρόγραμμα νεότευκτων πλοίων θα καλύπτει επίσης παγοθραυστικά, σκάφη υποστήριξης και πλοία συντήρησης, καθώς και την ανανέωση των επιβατικών και αλιευτικών στόλων.
Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι 1.637 πλοία θα ναυπηγηθούν στη Ρωσία έως το 2036, εκ των οποίων 713 μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Περισσότερα από 120 πλοία προβλέπονται για τακτικές θαλάσσιες μεταφορές και άλλα 51 για τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της χώρας, η οποία εκτείνεται έως το 2050, προβλέπει επέκταση του στόλου κατά 2.600 επιπλέον πλοία από το 2037, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 200 σκαφών θαλάσσιων μεταφορών και σχεδόν 90 μονάδων για τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό.
Για την εφαρμογή του σχεδίου, η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πρέπει επίσης να αυξήσει το εργατικό δυναμικό κατά τουλάχιστον 15% έως το 2036, σε περίπου 190.000 άτομα, και επίσης να εργαστεί για την προσέλκυση νέων με δεξιότητες σε κέντρα σχεδιασμού και ανάπτυξης και να προωθήσει τον αυτοματισμό και την ψηφιοποίηση στα ναυπηγεία για την ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας και τη σταδιακή μετάβαση στη ναυπηγική βιομηχανία μεγάλων πλοίων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έλαβε υπόψη τον σταδιακό παροπλισμό των υφιστάμενων σκαφών, τα περισσότερα από τα οποία κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
«Η συστηματική αντικατάσταση αυτών με σύγχρονα, τεχνολογικά προηγμένα πλοία είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εγχώρια ναυπηγική μας βιομηχανία», δήλωσε ο Μιχαήλ Μισούστιν, πρωθυπουργός της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο των κυρώσεων και των περιορισμών που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από πολλές χώρες, η ρωσική κυβέρνηση τόνισε ότι ο κύριος στόχος της είναι η καθιέρωση εμπορευματικής κυκλοφορίας μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού (NSR) που θα συνδέει τη Ρωσία με «φιλικές» χώρες.
«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή παγοθραυστικών, σκαφών υποστήριξης και πλοίων συντήρησης, καθώς και στην επιταχυνόμενη ανανέωση των επιβατικών και αλιευτικών στόλων», πρόσθεσε ο Μισούστιν.
Η Ρωσική Ομοσπονδία στοχεύει επίσης στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ναυπηγείων και στην ενίσχυση της ναυπηγικής ικανότητας με την κατασκευή νέων ναυπηγείων. Μέχρι το 2036, το επίπεδο αξιοποίησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής προβλέπεται να αυξηθεί στο 61% και έως το 2050 θα φτάσει το 73%, δήλωσε η ρωσική κυβέρνηση. Επιπλέον, η χώρα θέλει να αυξήσει το μερίδιο της μαζικής παραγωγής εμπορικών πλοίων, ώστε να τα καταστήσει πιο ανταγωνιστικά από άποψη κόστους.
Ένας άλλος στόχος είναι η αντικατάσταση του ξένου εξοπλισμού εξαρτημάτων πλοίων με την ανάπτυξη του δικού της. Μέχρι το 2036, τα μισά από αυτά τα προϊόντα προβλέπεται να παράγονται στη Ρωσία και μέχρι το 2050, το μερίδιο των ρωσικών εξαρτημάτων αναμένεται να αυξηθεί στο 80%.
Ένας περαιτέρω στόχος της επικαιροποιημένης στρατηγικής είναι ο διπλασιασμός του αριθμού των νέων και εκσυγχρονισμένων επιχειρήσεων επισκευής πλοίων, με τριπλασιασμό του όγκου των εργασιών επισκευής πλοίων.
Για την αντιμετώπιση των μελλοντικών απαιτήσεων, η στρατηγική προβλέπει την ενίσχυση του δυναμικού ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εισαγωγή μηχανισμών για την εκπαίδευση, την προσέλκυση και την παρακίνηση των εργαζομένων στις ναυπηγικές επιχειρήσεις.
«Για να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές απαιτήσεις, θα χρειαστεί να αυξήσουμε το εργατικό δυναμικό κατά τουλάχιστον 15% έως το 2036, σε περίπου 190.000 άτομα . Εκτός από τη στελέχωση των ναυπηγείων, είναι εξίσου σημαντικό να προσελκύσουμε ταλέντα στα κέντρα σχεδιασμού και ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ: Έχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας με την Κίνα για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος
Τι είδε η Halcyon Equity Partners στην Ευβοϊκή Ζύμη
Ταμείο Ανάκαμψης: Τι προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο
Content Original Link:
" target="_blank">