ΟΛΘ: Αναζητά 300 εκατ. ευρώ για τις δύο επενδύσεις σε 6η προβλήτα και στρατόπεδο Γκόνου
Από τις 23 Μαρτίου του 2018 που το κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχει ο Ιβάν Σαββίδης στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης ανέλαβε την ευθύνη της διαχείρισης του, τα οικονομικά δεδομένα και οι αποδόσεις του ΟΛΘ, έχουν εκτοξευθεί.
Από έσοδα 54,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 7,2 εκατ. ευρώ, που ήταν κατά τον τελευταίο ισολογισμό του ΟΛΘ, πριν την ιδιωτικοποίηση, έφτασαν στην περσινή οικονομική χρονιά, σε έσοδα 100,7 εκατ. ευρώ και τα κέρδη 28 εκατ. ευρώ.
Για αυτήν την αποδοτική πορεία, συνέβαλαν στο διάστημα αυτό, τέσσερα στελέχη: Ο Σωτήρης Θεοφάνης, ο Φράνκο Κούπολο, ο Άρι Κόππελαρ και ο Αθανάσιος Λιάγκος. Ωστόσο, και τα τέσσερα αυτά στελέχη σήμερα είναι εκτός διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, για λόγους που μόνο ο ίδιος Ιβάν Σαββίδης γνωρίζει.
Στο τιμόνι πλέον του ΟΛΘ βρίσκονται η Αγγελική Σαμαρά, στη θέση του προέδρου και ο Ιωάννης Τσάρας, στο καθοριστικό ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου, οι οποίοι μαζί με τους άλλους επτά συμβούλους της ΟΛΘ Α.Ε., ανέλαβαν την μελλοντική εξέλιξη του δεύτερου μεγαλύτερου λιμένα της χώρας.
Η εταιρεία διαθέτει ρευστότητα που προσεγγίζει τα 123 εκατ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο στις σημερινές εποχές, έχει μηδενικό δανεισμό, όμως, για τις δύο μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζει ο ΟΛΘ, απαιτούνται περί τα 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Η υποχρεωτική κατασκευή της 6ης προβλήτας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, ο Γιάννης Τσάρας, θα χρειαστούν 200 εκατ. ευρώ, ενώ για την αγορά και διαμόρφωση του στρατοπέδου Γκόνου, που ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, απαιτούνται άλλα 200 εκατ. ευρώ.
Για να καλυφθούν τα ποσά αυτά, ενδεχομένως η εταιρεία να προσφύγει σε δανεισμό και να μειώσει τα μερίσματα προς τους μετόχους.
Προφανώς, δεν θα είναι εύκολη τη διαχείριση της νέας περιόδου, όταν οι μεγαλομέτοχοι έχουν συνηθίσει να εισπράττουν όλα αυτά τα χρόνια το μέγιστο μέρισμα που επιτρέπει η νομοθεσία.
Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει η έγκριση, από την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη, των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων για την εταιρική χρήση από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024, και η καταψήφιση της συνολικής διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για την ίδια χρονική περίοδο.
Η αντίφαση αυτή, προκαλεί εύλογο προβληματισμό που ενισχύεται από το γεγονός ότι από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο προτάθηκαν από τον Ιβάν Σαββίδη και επανεξελέγησαν, οι εννέα από τους δέκα του προηγούμενου συμβουλίου, ενώ ο πρώην πρόεδρος παραμένει “σύμβουλος διοίκησης”.
Από την άλλη, οι Γάλλοι επενδυτές της οικογένειας Ντρέιφους κρατούν στάση αναμονής και όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση τους. Το ποσοστό τους (2,58%, που αντιστοιχεί σε 260.420 μετοχές, με κόστος κτήσης 7,03 εκατ. ευρώ), μπορεί να είναι σχετικά μικρό σε σχέση με την αρχική φιλοδοξία τους να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των μετοχών, αλλά προφανώς είναι ικανοποιημένοι από το μέρισμα 2 ευρώ, που τους αναλογεί από την πρώτη χρήση.
Να υπενθυμίσουμε ότι η South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) διαθέτει 4.502.625 μετοχές του ΟΛΘ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 44,669%. Η εταιρεία αυτή ελέγχεται από τον Ιβάν Σαββίδη.
Ο Ιβάν Σαββίδης, μέσω της Belterra Investments, κατέχει επίσης 595.743 μετοχές του ΟΛΘ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,91%. Αθροιστικά, ο Ιβάν Σαββίδης, ελέγχει τον απόλυτο έλεγχο με 50,579% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Η Terminal Link, στην οποία συμμετέχουν τα Γαλλοκινεζικά συμφέροντα, κατέχουν 2.250.975 μετοχές, που αντιστοιχούν στο 22,331% του ΟΛΘ.
Το μεγάλο επενδυτικό πλάνο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, για το οποίο, όπως αναφέρουμε προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως να επισπεύσει τις μετοχικές ανακατατάξεις στον ΟΛΘ, στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και εξεύρεσης δανεισμού και υπάρχουν δυσκολίες εξασφάλισης τους.
Διαβάστε επίσης
ΟΛΘ: Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 14 Μαΐου 2025
Big Boss στον ΟΛΘ o Ιβάν Σαββίδης – Όλο το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Αθανάσιου Λιάγκου
ΟΛΘ: Από 22 Μαΐου η πληρωμή του μερίσματος 1,9 ευρώ/μετοχή για τη χρήση 2024
Content Original Link:
" target="_blank">