Xclusiv: Παραγγέλθηκαν μόνο 76 φορτηγά πλοία στο πρώτο εξάμηνο έναντι 355 πλοίων στην ίδια περίοδο του 2024
Το πρώτο εξάμηνο του 2025 σηματοδότησε μια σαφή απόκλιση από την επιθετική δυναμική των νεότευκτων πλοίων που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι ιδιοκτήτες σε όλους τους μεγάλους ναυτιλιακούς τομείς επιδεικνύουν μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση στις παραγγελίες.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv, αυτή η μετατόπιση είναι εμφανής στην έντονη πτώση των παγκόσμιων παραγγελιών νεότευκτων πλοίων στους τομείς των φορτηγών πλοίων, των δεξαμενόπλοιων και του φυσικού αερίου, με μόνο τον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων να αντιτίθεται στην τάση.
Ενώ οι μακροοικονομικές και κανονιστικές αβεβαιότητες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα, ο κυρίαρχος παράγοντας φαίνεται να είναι η απογοητευτική πραγματικότητα των υψηλών τιμών και της υποαπόδοσης της αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, επισημαίνουν οι αναλυτές της Xclusiv και προσθέτουν:
Στον τομέα των πλοίων χύδην ξηρού φορτίου, οι πλοιοκτήτες φαίνεται να έχουν πατήσει δυνατά φρένο.
Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, καταγράφηκαν μόνο 76 συμβόλαια νεότευκτων πλοίων – απότομη μείωση από 355 κατά την ίδια περίοδο το 2024.
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, παραδοσιακά κυρίαρχοι σε αυτόν τον χώρο, ουσιαστικά έχουν αποσυρθεί, κάνοντας μόνο τρεις παραγγελίες ξηρού φορτίου σε σύγκριση με 30 το προηγούμενο έτος.
Αυτή η υποχώρηση δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου του επίμονα αδύναμου περιβάλλοντος κερδών.
Ο Δείκτης ξηρού φορτίου της Βαλτικής παραμένει αγκυροβολημένος κοντά σε πολυετή χαμηλά, πιεσμένος από την οικονομική υποαπόδοση της Κίνας και τη χλιαρή ζήτηση για βασικά προϊόντα όπως το σιδηρομετάλλευμα και ο άνθρακας.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των νεότευκτων πλοίων παραμένουν υψηλές, αποθαρρύνοντας τις περαιτέρω επενδύσεις – ειδικά σε μια αγορά που ήδη επιβαρύνεται από την αυξανόμενη προσφορά στόλου.
Με πάνω από 1.600 πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου να έχουν προγραμματιστεί για παράδοση από το 2024 έως το 2027, οι πλοιοκτήτες πιθανότατα ζυγίζουν τον αυξανόμενο κίνδυνο υπερπροσφοράς σε μια αγορά με μικρή τιμολογιακή δύναμη.
Ο τομέας των δεξαμενόπλοιων ακολουθεί μια παρόμοια, αν και πιο γεωπολιτικά φορτισμένη, αφήγηση. Οι παγκόσμιες παραγγελίες δεξαμενόπλοιων στο πρώτο εξάμηνο του 2025 μειώθηκαν κατά σχεδόν 80% σε ετήσια βάση, από 486 σε 102 μονάδες, με τις ελληνικές παραγγελίες να υποχωρούν από 100 σε 32.
Ενώ αυτό αντικατοπτρίζει την ευρύτερη υποχώρηση του κλίματος, το τοπίο των δεξαμενόπλοιων παραμένει θολωμένο από αυξημένη μεταβλητότητα.
Τα κέρδη των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων στον Ειρηνικό έχουν μειωθεί και οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα, σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους που αφορούν το Ιράν και την Ουκρανία, έχουν ρίξει μεγάλες σκιές στη σταθερότητα της αγοράς.
Η κανονιστική ομίχλη γύρω από την απαλλαγή από τον άνθρακα επιδεινώνει περαιτέρω το ζήτημα.
Χωρίς σαφή συναίνεση σχετικά με τις μελλοντικές τεχνολογίες πρόωσης και καυσίμων, πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να αναβάλουν τις κεφαλαιακές δεσμεύσεις μέχρι να προκύψει μεγαλύτερη σαφήνεια.
Στον τομέα του φυσικού αερίου, η επιβράδυνση είναι περισσότερο μια παύση παρά μια υποχώρηση. Μετά την έκρηξη των νεότευκτων πλοίων LNG το 2023-24, λόγω της ξέφρενης διαφοροποίησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, πολλοί ιδιοκτήτες απλώς αφομοιώνουν τις πρόσφατες επενδύσεις τους.
Μόνο 44 παραγγελίες για πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου δόθηκαν παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του 2025, από 158 το προηγούμενο έτος, με την ελληνική δραστηριότητα να μειώνεται σε μόλις πέντε μονάδες. Αλλά αυτή η επιβράδυνση μπορεί να οφείλεται τόσο στην περιορισμένη χωρητικότητα των ναυπηγείων όσο και στο επιφυλακτικό κλίμα.
Τα ναυπηγεία που ειδικεύονται στο LNG έχουν πλέον κρατήσεις για το 2028 και μετά, ωθώντας τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης εκτός συγχρονισμού με τους εμπορικούς κύκλους.
Επιπλέον, τονίζουν οι αναλυτές της Xclusiv, η μειωμένη διαθεσιμότητα μακροπρόθεσμης κάλυψης ναύλωσης για νέα πλοία καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο να δικαιολογηθούν οι κερδοσκοπικές επενδύσεις.
Περιέργως, ο μόνος τομέας που παρουσίασε ανάπτυξη ήταν τα εμπορευματοκιβώτια. Οι παγκόσμιες παραγγελίες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν σε 201 το πρώτο εξάμηνο του 2025, από 170 πριν από ένα χρόνο, με τους Έλληνες ιδιοκτήτες να διπλασιάζουν τη συμμετοχή τους.
Αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον φαίνεται να αντικατοπτρίζει τόσο τις επιταγές της απαλλαγής από τον άνθρακα όσο και την έλλειψη σύγχρονων μεταχειρισμένων περιουσιακών στοιχείων, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.
Οι ιδιοκτήτες δίνουν προτεραιότητα σε νεόδμητα πλοία διπλού καυσίμου, οικολογικά σχεδιασμένα, για να προστατεύσουν μελλοντικά τους στόλους τους από τις κανονιστικές αντιξοότητες.
Επίσης, καταλήγουν οι αναλυτές της Xclusiv, αυτή η ανάκαμψη υποστηρίζεται από τη διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων παράδοσης για μονάδες τροφοδοσίας και μεσαίου μεγέθους – σε αντίθεση με τους τομείς του φυσικού αερίου και των δεξαμενόπλοιων, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία συμφόρησης στα ναυπηγεία.
Διαβάστε επίσης:
Τσάκος και Αγγελόπουλοι: «Θρύλος και Αρρένα, θα γίνουν ένα»…
Αποκλειστικό: Σώο το πλήρωμα του πλοίου του εφοπλιστή Μπουδούρογλου που βυθίστηκε από τους Χούθι
Content Original Link:
" target="_blank">