13
Sun, Jul

Διπλό πλήγμα στη ναυτιλία: Οι Έλληνες εφοπλιστές που χτυπήθηκαν από Χούθι και νάρκες

Διπλό πλήγμα στη ναυτιλία: Οι Έλληνες εφοπλιστές που χτυπήθηκαν από Χούθι και νάρκες

Headlines breaking news
Διπλό πλήγμα στη ναυτιλία: Οι Έλληνες εφοπλιστές που χτυπήθηκαν από Χούθι και νάρκες

Σε ταραγμένα νερά κινείται ξανά η διεθνής ναυτιλία, καθώς δύο παράλληλα μέτωπα απειλών προκαλούν ανησυχία, σε πλοιοκτήτες και ναυλωτές, όσον αφορά στην ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών.

Από τη μία πλευρά, οι Χούθι της Υεμένης επανεμφανίστηκαν μετά από παύση 230 ημερών, ξεκινώντας εκ νέου στοχευμένες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα — και μάλιστα με μεγαλύτερη επιθετικότητα και νέες τακτικές.

1

Από την άλλη, έχει σημειωθεί σειρά βομβιστικών επιθέσεων με μαγνητικές νάρκες εναντίον πλοίων, που σύμφωνα με αναλυτές αποδίδονται σε Ουκρανούς σαμποτέρ, και έχουν στόχο τον εκφοβισμό των πλοιοκτητών και των ναυτιλιακών που χρησιμοποιούν ρωσικά λιμάνια.

Και στις δύο περιπτώσεις στο επίκεντρο των επιθέσεων έχουν βρεθεί πλοία ελληνικών συμφερόντων. Οι Έλληνες εφοπλιστές με ισχυρή παρουσία και σημαντικό ρόλο στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, έχουν μεγάλη έκθεση στο τοπίο των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων που καθιστούν την ασφάλεια κάθε άλλο παρά δεδομένη.

Παιχνίδι σκιών με φόντο τα ρωσικά λιμάνια

Μπαράζ επιθέσεων με μαγνητικές νάρκες σε δεξαμενόπλοια έχει θέσει σε συναγερμό τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα. Το φαινόμενο, που παραπέμπει σε στοχευμένο σαμποτάζ με στρατιωτική ακρίβεια, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το ποιος κινεί τα νήματα πίσω από τις εκρήξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, όλα τα πλοία που επλήγησαν είχαν καταπλεύσει σε ρωσικά λιμάνια το προηγούμενο διάστημα. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές στην εκτίμηση ότι η Ουκρανία ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας πίεσης προς πλοιοκτήτες και διαχειρίστριες εταιρείες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ρωσικές θαλάσσιες υποδομές.

Οι επιθέσεις καταγράφηκαν σε μια γεωγραφική ζώνη που εκτείνεται από τα ανοικτά της Λιβύης και της Τουρκίας, έως την Ιταλία, την Ισπανία και περιοχές εντός ρωσικών χωρικών υδάτων. Η επιλογή στόχων και η εκτέλεση δείχνουν ομάδες με στρατιωτική εκπαίδευση και σαφή αποστολή: πλήγμα σε κρίσιμα ενεργειακά δρομολόγια, χωρίς να προκληθούν περιβαλλοντικές συνέπειες σε ευρωπαϊκά κράτη.

Πηγές ασφαλείας κάνουν λόγο για μια νέα μορφή «πολέμου» στη θάλασσα, με το μήνυμα να είναι σαφές: η σιωπηλή υποστήριξη σε ρωσικές εξαγωγές έχει πλέον κόστος.

Από τα επτά πλοία που χτυπήθηκαν με παρόμοιο τρόπο από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, τα τέσσερα ήταν ελληνόκτητα.

Το Seacharm, που χτυπήθηκε τον Ιανουάριο στα ανοικτά της Τουρκίας, και το Seajewel, που επλήγη τον Φεβρουάριο στην Ιταλία, ανήκουν στην Thenamaris, τον ναυτιλιακό όμιλο που ελέγχει ο Νικόλας Μαρτίνος.

Το πλοίο Seacharm (χωρητικότητας 112.200 dwt, κατασκευής 2018), υπέστη ζημιές στα ανοικτά του μεσογειακού τουρκικού λιμανιού Τζεϊχάν στα τέλη Ιανουαρίου 2025.

Η επίθεση σημειώθηκε έναν μήνα αφότου το πλοίο φόρτωσε βαρέλια από το Καζακστάν, από τον τερματικό σταθμό της κοινοπραξίας Caspian Pipeline Consortium (CPC) στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler. Το πετρέλαιο αυτό δεν υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις.

Το τάνκερ LR2 Seajewel (κατασκευής 2009) χωρητικότητας 109.000-dwt ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σαβόνα, στη Βόρεια Ιταλία, όταν σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, τη νύχτα της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου προς Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.

Κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε και δεν υπήρξε καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω του περιστατικού, όπως είδε δηλώσει τότε η εταιρεία.

Πιο σφοδρή ήταν η έκρηξη που σημειώθηκε πρόσφατα στο τάνκερ Vilamoura (χωρητικότητας 159,000 dwt, ναυπηγημένο το 2011), διαχειρίστρια του οποίου είναι η TMS Tankers, του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου.

Το πλοίο υπέστη ζημιές περίπου 12 ώρες μετά την αναχώρησή του από το λιβυκό λιμάνι της Ζουεϊτίνα την Παρασκευή 30 Ιουνίου, όπου είχε φορτώσει 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου με προορισμό το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυτιλιακής. Με την ίδια να αρνείται κατηγορηματικά ότι το τάνκερ αποτελεί μέρος του σκιώδους στόλου.

Όπως δήλωσε, πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους συμμόρφωσης με τις κυρώσεις πριν προσεγγίσει λιμάνι οποιασδήποτε περιοχής που υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ και της Δύσης.

Από την έκρηξη εισέρρευσαν ύδατα στο μηχανοστάσιο, ωστόσο, κανείς από το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε στις 6 Ιουλίου και είχε στόχο το LPG carrier Eco Wizard (χωρητικότητας 40,000 cbm, κατασκευής 2024) που βρισκόταν κοντά στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα. Στο πλοίο, που ανήκει στον στόλο του Χάρη Βαφειά, σημειώθηκε έκρηξη, που προκάλεσε κάποια διαρροή αμμωνίας.

Δημοσίευμα των Lloyd’s List ανέφερε ότι δύο διαδοχικές εκρήξεις έπληξαν το μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου και οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για επίθεση μεμαγνητικές νάρκες (limpet mines), παρόμοια με τις άλλες επιθέσεις που έχουν καταγραφεί φέτος.

Οι Χούθι επιστρέφουν πιο επιθετικοί

Την ίδια ώρα, οι Χούθι επιστρέφουν  δυναμικά στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας, ξεκινώντας μια νέα φάση επιθέσεων με αναβαθμισμένη τακτική και στοχευμένες επιλογές. Είχαν σταματήσει την δράση τους τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μέσα σε λίγες ημέρες, επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε δύο ελληνόκτητα πλοία.

«Η ναυτική παρουσία στη ζώνη έχει περιοριστεί, και οι Χούθι εμφανίζονται πλέον πιο τολμηροί, καλύτερα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι, με κάθε λόγο να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους», προειδοποιεί ο Ian Ralby, επικεφαλής της IR Concilium και αναλυτής στο Center for Maritime Strategy.

Η στρατηγική τους πλέον στρέφεται κατά πλοίων που έχουν συνδεθεί με το Ισραήλ — είτε μέσω προσεγγίσεων λιμένων είτε μέσω εταιρικής ταυτότητας. Αντιθέτως, πλοία με σημαίες ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου ή Ε.Ε. φαίνεται πως παραμένουν εκτός στόχου, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το πρώτο πλήγμα σημειώθηκε την Κυριακή 6 Ιουλίου, με την συντονισμένη επίθεση στο ελληνόκτητο φορτηγό Magic Seas, μεταφορικής ικανότητας 63,300 dwt (κατασκευής 2016), της εταιρείας Stem Shipping του εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου, το οποίο βρισκόταν 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα (Al Hudaydah) της Υεμένης.

Η επίθεση ήταν σφοδρή. Χρησιμοποιήθηκαν drones και πύραυλοι με αποτέλεσμα το πλοίο να βυθιστεί. Παρά την ένταση της επίθεσης, όλα τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των Χούθι, Yahya Saree, σε τηλεοπτική δήλωση, ανέφερε πως το πλοίο, στοχοποιήθηκε επειδή κατέπλευσε κατά το παρελθόν σε ισραηλινά λιμάνια.

Ο εφοπλιστής Μιχάλης Μποδούρογλου, ωστόσο, υποστήριξε στο Bloomberg ότι η προσέγγιση αυτού του πλοίου σε λιμάνι του Ισραήλ έγινε «πριν από μερικά χρόνια, αλλά το ίδιο έκαναν και τόσα άλλα» και πρόσθεσε ότι «η Stem Shipping σταμάτησε τη διαδρομή μέσω Διώρυγας του Σουέζ, μετά την επίθεση των Χούθι στο πλοίο Sounion, το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο, τον Αύγουστο του περασμένου έτους, αλλά ξανάρχισε μόνο αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε επιτευχθεί εκεχειρία με τους Χούθι για τα αμερικανικά πλοία τον Μάιο».

Οι Χούθι συνέχισαν και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου τις επιθέσεις τους, βάζοντας  στόχο ένα ακόμα ελληνικών συμφερόντων πλοίο, το Eternity C της Cosmoship Managment, του εφοπλιστή Νίκου Σάββα.

Μάλιστα το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο χωρητικότητας 36.800 dwt (κατασκευής 2012), έγινε στόχος συνεχών επιθέσεων για δύο ημέρες, καθώς έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πλοίο βυθίστηκε αλλά υπήρξαν απώλειες. Ορισμένα μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους, άλλα διασώθηκαν, ενώ αρκετοί ναυτικοί παραμένουν αγνοούμενοι.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενη απαγωγή μελών του πληρώματος από τους Χούθι, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την ιδιοκτήτρια του πλοίου.

Διαβάστε επίσης:

Δανάη Μπεζαντάκου: Η ναυτιλία θα διδάσκεται στην ΣΤ΄ Δημοτικού και στην Γ΄ Γυμνασίου

Costamare (Κωστής Κωνσταντακόπουλος): Στις 2 Οκτωβρίου η γενική συνέλευση των μετόχων της

Το Pireas 2025 γιόρτασε τα 50 χρόνια της Ελληνικής Ναυλομεσιτείας

Content Original Link:

Original Source MONONEWS www.mononews.gr

" target="_blank">

Original Source MONONEWS www.mononews.gr

SILVER ADVERTISERS

BRONZE ADVERTISERS

Infomarine banners

Advertise in Maritime Directory

Publishers

Publishers