Δε χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλο κεφάλι των οικονομικών για να
Δε χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλο κεφάλι των οικονομικών για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο εντείνονται οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις, τόσο πλήττεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Τρανταχτό παράδειγμα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, όπου ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ έχει συμπαρασύρει την καταναλωτική εμπιστοσύνη στα τάρταρα. Συγκεκριμένα, με βάση νέα μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από το 1952, όταν ξεκίνησαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία, σε επίπεδα πολύ χειρότερα από την περίοδο της «Μεγάλης Ύφεσης» του 2008-9.
Όμως και στην Ευρώπη τα σύννεφα μαζεύονται. Νέα έρευνα που υπογράφουν πέντε ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι και στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μελετά το πώς ακριβώς αλληλεπιδρούν τα «πολεμικά σενάρια» και οι διαφορετικές εκδοχές τους τους στις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Ένας εκ των συντακτών της μελέτης είναι ο Δημήτρης Γεωργαράκος, επικεφαλής οικονομολόγος στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας (DG Research) της ΕΚΤ. Στην έρευνα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, καθώς είναι η χώρα της Ευρωζώνης όπου τα «σενάρια πολέμου» έχουν το πλέον αρνητικό αντίκτυπο στις προσδοκίες των καταναλωτών.
Content Original Link:
Read Full article form Original Source OIKONOMIKOS TAXYDROMOS
" target="_blank">Read Full article form Original Source OIKONOMIKOS TAXYDROMOS