02
Wed, Apr

Γαλάζια οικονομία: Τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα - Έκθεση ΟΟΣΑ

Γαλάζια οικονομία: Τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα - Έκθεση ΟΟΣΑ

Headlines breaking news
Γαλάζια οικονομία: Τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα - Έκθεση ΟΟΣΑ

Παρόλο που η “γαλάζια οικονομία” διπλασιάστηκε σε αξία από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 1995 σε 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, η συντονισμένη πολιτική δράση είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ευημερίας και βιωσιμότητάς της, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Στην έκθεσή του με τίτλο “Ωκεάνια Οικονομία” έως το 2050, ο ΟΟΣΑ προσδιορίζει τις βασικές προτεραιότητες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον, εξισορροπώντας τις οικονομικές ευκαιρίες με την περιβαλλοντική ευθύνη.

1

Όπως υπογραμμίζεται, τα τελευταία 25 χρόνια η ωκεάνια οικονομία, καθοδηγούμενη από την υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου και το φυσικό αέριο, τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές και τις λιμενικές δραστηριότητες, συνέβαλε μεταξύ 3% και 4% της παγκόσμιας ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, ενώ αναπτύχθηκε σταθερά χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Ωστόσο, διάφορες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, των δημογραφικών αλλαγών, των διαταραχών στο εμπόριο και των ανεπαρκών επενδύσεων στην παραγωγικότητα και την πράσινη ενέργεια, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν σημαντικά την ανάπτυξη.

Σε ένα μελλοντικό σενάριο όπου μειώνονται οι επενδύσεις στην παραγωγικότητα και η ενεργειακή μετάβαση “παγώνει”, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα των ωκεανών θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 20% κάτω από τα επίπεδα του 2020 μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Αντίθετα, μια επιταχυνόμενη στροφή προς καθαρότερη ενέργεια σε συνδυασμό με την τεχνολογική καινοτομία, θα μπορούσε να υποστηρίξει τη συνεχή ανάπτυξη της ωκεάνιας οικονομίας, αν και πιο μέτρια από τις προηγούμενες επιδόσεις.

“Η βελτίωση των πολιτικών για τους ωκεανούς και η διεθνής συνεργασία είναι άκρως σημαντικά για την οικονομία” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν.

“Μέσω της πολιτικής που βασίζεται στην επιστήμη, της βελτιωμένης διαχείρισης των θαλάσσιων χώρων και των καινοτόμων ψηφιακών λύσεων, μπορούμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, τα μέσα διαβίωσης και την επισιτιστική ασφάλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτή την οικονομία”, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι τα πλαίσια και οι πολιτικές που διέπουν την γαλάζια οικονομία, έχουν ενισχυθεί την τελευταία δεκαετία σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών στρατηγικών για τους ωκεανούς, θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, στατιστικών λογαριασμών ωκεάνιας οικονομίας και διεθνών διαπραγματεύσεων για τη βιοποικιλότητα, το κλίμα, την αλιεία και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες θαλάσσιες μεταφορές.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η αντιμετώπιση μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων, όπως ο συγκεντρωτισμός στην αγορά και οι παράνομες δραστηριότητες, θα απαιτήσουν αυξημένη προσοχή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Ανάμεσα στις βασικές συστάσεις που αναφέρονται στην έκθεση, βρίσκεται η ενίσχυση της πολιτικής δράσης και η συνεργασία για τη βελτίωση της διαχείρισης των ωκεανών, η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στα “πράσινα”, και η υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων συλλογής δεδομένων.

Επιπλέον, η έκθεση ζητά βαθύτερη συνεργασία με τις αναπτυσσόμενες χώρες στο θέμα της ωκεάνιας οικονομίας, μεγιστοποιώντας τα οφέλη της δραστηριότητας ως μέσο διαβίωσης, την ευημερία και προωθώντας τη διατήρηση, τη βιώσιμη χρήση και την αποκατάσταση των εύθραυστων θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Διαβάστε επίσης: 

SILVER ADVERTISERS

BRONZE ADVERTISERS

Infomarine banners

Advertise in Maritime Directory

Publishers

Publishers