Οι εκτιμήσεις του Β. Κικίλια, η μελέτη του ΙΟΒΕ, οι αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων και οι αντιδράσεις των Λιμενικών Ταμείων
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό ότι το προσωρινό μέτρο της μείωσης των λιμενικών τελών που θα ισχύσει για ένα έτος και θα αρχίσει από την 1η Μαΐου, θα ενισχύσει το λειτουργικό κόστος των ακτοπλοϊκών εταιρειών, δεδομένου ότι θα “εξοικονομηθούν από 30 εκατομμύρια έως 35 εκατομμύρια ευρώ”.
Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε στις 14 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, αναφέρει ότι το “συνολικό κόστος συμμόρφωσης των ακτοπλοϊκών εταιρειών” στη νομοθεσία Fit For 55, είναι πολλαπλάσιο και “για το έτος 2026 ανέρχεται σε 132 εκατ. ευρώ και το 2031 θα εκτοξευτεί στα 320 εκατ. ευρώ”. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: Το προσωρινό μέτρο, μπορεί να καλύψει τις υποχρεωτικές δαπάνες των ακτοπλοϊκών εταιρειών; ή να συγκρατήσει τις τιμές των εισιτηρίων;
Ταυτόχρονα, εντείνονται οι αντιδράσεις των προέδρων των Λιμενικών Δημοτικών Ταμείων που ζητούν απόσυρση της σχετικής νομοθετικής διάταξης που έχει κατατεθεί σε σχέδιο νόμου στη Βουλή που επιγράφεται “Ενίσχυση κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις” και επικαλούνται αφαίμαξη πόρων και “στραγγαλισμό της αυτονομίας τους”.
Επίσης, όπως προκύπτει από την καταγραφή των τιμών των εισιτηρίων που γίνεται από το Παρατηρητήριο Τιμών των Ακτοπλοϊκών Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκύπτει ότι έχουν γίνει σημαντικές αυξήσεις στην οικονομική τιμή εισιτηρίου μέσα στα δωδεκάμηνα που παρακολουθεί από τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2025, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2024.
Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, στις χθεσινές δηλώσεις του αναφέρθηκε στις τιμές των εισιτηρίων στο Πάσχα και “διευκρίνισε ότι αυτές τις ημέρες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν για τις ελληνικές οικογένειες πακέτα εκπτώσεων 20%-30% σε όλα τα ταξίδια, ενώ εκπτώσεις της τάξης του 50% έχουν και άλλες ομάδες όπως οι φοιτητές, οι πολύτεκνοι κ.λπ”.
Σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων που η αγορά είχε προαναγγείλει ότι θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου, λόγω της υποχρεωτικής αλλαγής των καυσίμων των ακτοπλοϊκών πλοίων, ο υπουργός εξήγησε ότι με την τροπολογία που πέρασε στη Βουλή για 50% μείωση στα λιμενικά τέλη, δόθηκε στους ακτοπλόους ένα ισχυρό κίνητρο να συγκρατήσουν τις τιμές. Τα δε ταχύπλοα, που ήδη χρησιμοποιούν το καύσιμο αυτό, θα μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε μείωση τιμών”.
Αναλυτικότερα, είπε:
«Καταλαβαίνω ότι λόγω της κλιματικής κρίσης, η ΕΕ απαιτεί τα πλοία να χρησιμοποιεί “πράσινα” καύσιμα που κοστίζουν πολύ. Εμείς, όμως, ως κυβέρνηση έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Η μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με τους παραχωρησιούχους, δηλαδή την Cosco, το λιμάνι Θεσσαλονίκης, τον κύριο Σαββίδη κ.λπ., δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομηθούν από 30 εκατομμύρια έως 35 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα το λόγο τον έχουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, η αγορά είναι ελεύθερη και ρυθμίζεται. Νομίζω όμως ότι είναι ένα σημαντικό κίνητρο ανάσχεσης και θέλω να πω, παράλληλα, ότι για τα ταχύπλοα το καύσιμο δεν έχει αλλάξει. Επομένως, περιμένουμε ανάλογες και πολλές γενναίες κινήσεις από τους ακτοπλοϊκούς σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές των εισιτηρίων από την 1η Μαΐου”.
Οι αντιδράσεις
Από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας, έχουν αναστατωθεί οι πρόεδροι των Λιμενικών Δημοτικών Ταμείων που με δηλώσεις τους και με επιστολές τους προς το υπουργείο Ναυτιλίας, προβάλλουν μια σειρά επιχειρημάτων για την κατάθεση της σχετικής διάταξης.
Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου, Παντελής Λεγάτος, επισήμανε τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το σχετικό μέτρο στη Χίο και τόνισε σχετικά:
«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη χωρίς κανέναν διάλογο με εμάς. Είναι, δυστυχώς, μία μονομερής ενέργεια του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία μας στερεί τα μοναδικά ουσιαστικά έσοδα που διαθέτουν τα λιμενικά ταμεία σε όλη τη χώρα: τα λιμενικά τέλη και τα τέλη ακτοπλοΐας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της υπηρεσίας, τα χρήματα που θα αφαιρεθούν από τον φετινό προϋπολογισμό εξαιτίας της κυβερνητικής τροπολογίας φτάνουν τις 240.000 ευρώ. Περιμέναμε αυτά τα χρήματα, τα είχαμε εντάξει στον προϋπολογισμό μας για να εκτελέσουμε κρίσιμα έργα υποδομής. Ξαφνικά, μας τα αφαιρεί το υπουργείο, χωρίς καμία ενημέρωση. Αν μας είχαν ενημερώσει, θα μπορούσαμε τουλάχιστον να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε και να προγραμματίσουμε διαφορετικά».
Επίσης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας, με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, ζητά την απόσυρση του μέτρου, επισημαίνοντας ότι οι πόροι αυτοί είναι κρίσιμοι για την κάλυψη βασικών λειτουργιών και την υλοποίηση αναγκαίων έργων και επισημαίνει:
“Είναι πασιφανές ότι εάν πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση θα βρεθούν στον “αέρα” οι προϋπολογισμοί των Λιμενικών Ταμείων της χώρας , αφού, όπως είναι γνωστό, ένα μεγάλο – αν όχι το μεγαλύτερο – μέρος των εσόδων των Λιμενικών Ταμείων προέρχονται από τις εισπράξεις των προαναφερθέντων λιμενικών τελών. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου κατά το έτος 2024 εισέπραξε άνω των 3.700.000 ευρώ από λιμενικά τέλη επί των εισιτηρίων επιβατών και τροχοφόρων ακτοπλοΐας, γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα διατήρησης του ποσού των λιμενικών τελών και σε καμία περίπτωση τη μείωση του κατά 50%, που σημαίνει απώλεια εσόδων κατά 1.850.000 ευρώ. Χάρη στα προαναφερθέντα έσοδα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου είναι σε θέση να πραγματοποιεί και να καλύπτει βασικές λειτουργικές του ανάγκες και να υλοποιεί έργα που είναι απαραίτητα για τους χώρους της δικαιοδοσίας του”.
Αλλά και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, με επιστολή του, τονίζει ότι “το νησί μας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος και στην αναβάθμιση των υποδομών του σε θέματα ασφάλειας” και προσθέτει:
“Αντί να αυξηθούν ή να παραμείνουν σταθερά τα τέλη, που είναι από το 2007 τα ίδια, αντίθετα μειώνονται. Γράφεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο ότι δύναται να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο. Το δύναται είναι ελάχιστη πιθανότητα και όχι βεβαιότητα. Η ιστορία έχει δείξει ότι μόνο η τοπική διαχείριση είναι αποτελεσματική και γρήγορη. Με τη μείωση των τελών στο 50% τα έσοδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σαντορίνης θα μειωθούν κατά 1.500.000,00€ τουλάχιστον. Ζητούμε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που κατατέθηκε ώστε να υπάρξει χρόνος να συζητηθεί το θέμα με τους αρμόδιους φορείς – Λιμενικά Ταμεία κλπ πριν από κάθε απόφασή σας”.
Οι αυξήσεις
Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας την ώρα που δηλώνει ότι “είναι στο υπουργείο μόνο τρεις εβδομάδες και ήδη έχει κάνει πολλά”, το Παρατηρητήριο Τιμών Ναύλων Ακτοπλοϊκών Μεταφορών, που καταγράφει αυξήσεις στα εισιτήρια της οικονομικής θέσης, σε αρκετές γραμμές για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές του 2024.
Από την 1η Ιανουαρίου έως 31 Ιανουαρίου 2025, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα 2024, έχουν γίνει οι ακόλουθες αυξήσεις στα εισιτήρια της οικονομικής θέσης επιβατών:
Βόλος – Σκιάθος, 13,60%.
Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα, 19,07%.
Κυλλήνη – Ζάκυνθος, 5,93%.
Πειραιάς – Αίγινα, 1,67%.
Πειραιάς – Κως, 1%.
Πειραιάς – Ρόδος, 3,7%.
Πειραιάς – Χανιά, 0,76%.
Ραφήνα -Τήλος, 5,28%
Από την 1η Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2025, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα 2024, έχουν γίνει οι ακόλουθες αυξήσεις στα εισιτήρια της οικονομικής θέσης επιβατών:
Βόλος – Σκιάθος, 6%.
Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα, 37,65%.
Κυλλήνη – Ζάκυνθος, 7,99%.
Λαύριο – Κύθνος, 4,12%.
Πειραιάς – Ρόδος, 8,32%.
Πειραιάς – Σύρος, 0,17%.
Ίος – Θήρα, 65,53%.
Νάξος – Θήρα, 6,32%.
Νάξος – Πάρος, 12,68%.
Σύρος – Μύκονος, 10,34%.
Σύρος – Τήνος, 7,55%.
Τήνος – Μύκονος 15,81%.
Ρόδος – Πάτμος, 7,30%.
Κάλυμνος – Πυθαγόρειο Σάμου, 3,76%.
Από την 1η Μαρτίου έως 30 Μαρτίου 2025, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα 2024, έχουν γίνει οι ακόλουθες αυξήσεις στα εισιτήρια της οικονομικής θέσης επιβατών:
Βόλος – Σκιάθος, 6,96%.
Κυλλήνη – Ζάκυνθος, 4,13%.
Λαύριο – Κύθνος, 11, 79%.
Πειραιάς – Ηράκλειο, 4,24%.
Πειραιάς – Κως, 1,05%.
Πειραιάς – Μύκονος, 3,11%.
Πειραιάς – Νάξος, 3,16%.
Πειραιάς – Πάρος, 2,77%.
Πειραιάς – Ρόδος, 3,94%.
Πειραιάς – Σύρος, 1,23%.
Πειραιάς – Χανιά, 6,37%.
Νάξος – Πάρος, 13,90%.
Σύρος – Μύκονος, 2,76%.
Σύρος -Τήνος, 10,22%.
Τήνος – Μύκονος, 8,90%.
Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη, 7%.
Κάλυμνος – Πυθαγόρειο Σάμου, 15,09%
Διαβάστε επίσης
Στον όρμο Φαλήρου το γαλλικό Αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει την ευκαιρία εξαγωγικής προσέγγισης
Content Original Link:
" target="_blank">