Μετά από μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) ενέκρινε σήμερα

Μετά από μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) ενέκρινε σήμερα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία. Το γεγονός ότι η εν λόγω συμφωνία στηρίζεται σε απλή πλειοψηφία 63 Κρατών-Μελών, σε συνάρτηση και με την κατάθεση σχετικών επιφυλάξεων από αρκετές χώρες, δημιουργούν ιδιαίτερο προβληματισμό για τη ρεαλιστικότητα…
Μετά από μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) ενέκρινε σήμερα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία.
Το γεγονός ότι η εν λόγω συμφωνία στηρίζεται σε απλή πλειοψηφία 63 Κρατών-Μελών, σε συνάρτηση και με την κατάθεση σχετικών επιφυλάξεων από αρκετές χώρες, δημιουργούν ιδιαίτερο προβληματισμό για τη ρεαλιστικότητα των επιδιωκόμενων στόχων.
Στην προσπάθεια συγκερασμού αντικρουόμενων συμφερόντων και διαφορετικών προτεραιοτήτων ομάδων Κρατών-Μελών του Οργανισμού, η διεθνής συμφωνία περιέχει θετικά σημεία, αλλά και σημεία, τα οποία ενισχύουν τον προβληματισμό.
Στο πλαίσιο αυτό η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Μελίνα Τραυλού δηλώνει:
«Καλωσορίζουμε τα θετικά σημεία της συμφωνίας του ΙΜΟ, στα οποία περιλαμβάνεται η αναγνώριση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και η μετακύλιση του κόστους συμμόρφωσης στον φορέα εμπορικής εκμετάλλευσης του πλοίου (commercial operator).
»Ωστόσο, η μη αναγνώριση του ζωτικού ρόλου και η άδικη μεταχείριση των μεταβατικών καυσίμων, όπως το LNG, υπονομεύει τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και τις προσπάθειες του κλάδου για απεξάρτηση από τον άνθρακα.
»Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική ναυτιλία θα παραμείνει προσηλωμένη στο δρόμο της απανθρακοποίησης του κλάδου μας, πρωτοστατώντας για την υιοθέτηση κατάλληλων, εφικτών αλλά κυρίως ρεαλιστικών διεθνών λύσεων».
Το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των Ευρωπαίων εφοπλιστών, ECSA European Shipowners, με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη. Η εξαιρετικά σημαντική δέσμη νέων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), το “IMO net-zero framework” θα συμβάλει στη διασφάλιση της μετάβασης της διεθνούς ναυτιλίας σε μηδενικές εκπομπές.
«Η ναυτιλία θα είναι ο πρώτος κλάδος που θα έχει συμφωνήσει σε ένα carbon price. Είναι σημαντικό η πολυμερής συνεργασία σε επίπεδο ΟΗΕ να προσφέρει συγκεκριμένη δράση σε περιόδους αυξανόμενης αβεβαιότητας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2050 για μηδενικές εκπομπές. Παρόλο που η συμφωνία δεν είναι τέλεια, αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για περαιτέρω εργασίες. Είναι ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις στην παραγωγή καθαρών καυσίμων», δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA European Shipowners.
«Η Παρασκευή 11 Απριλίου 2025 σηματοδότησε μια ιστορική ημέρα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό στο Λονδίνο. Την ημέρα αυτή, οι χώρες υιοθέτησαν μια πρωτοποριακή συμφωνία για τη ρύθμιση του κλίματος για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Η ναυτιλία θα είναι ο πρώτος κλάδος στον κόσμο που θα έχει μια τέτοια συμφωνία», αναφέρει η ανακοίνωση των Δανών εφοπλιστών.
Content Original Link:
" target="_blank">