02
Fri, May

Η Ελλάδα στην 10η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Nautika Xronika

Η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την Προστασία των


Η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την Προστασία των Ωκεανών, Βουλευτής Νομού Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, συμμετείχε ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 10η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (Our Ocean Conference – OOC), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπουσάν της Δημοκρατίας της Κορέας από τις 28…

Η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την Προστασία των Ωκεανών, Βουλευτής Νομού Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, συμμετείχε ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 10η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (Our Ocean Conference – OOC), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπουσάν της Δημοκρατίας της Κορέας από τις 28 έως τις 30 Απριλίου 2025.

Η παρουσία της Ελλάδας στη φετινή Διάσκεψη υπογραμμίζει τη σταθερή, ενεργή και στρατηγική της δέσμευση στον παγκόσμιο διάλογο για την προστασία των ωκεανών και την προώθηση της βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης. Η συμμετοχή της χώρας μας ενισχύεται από την επιτυχημένη διοργάνωση της 9ης Διάσκεψης Our Ocean στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2024, κατά την οποία η Δρ. Αυγερινοπούλου είχε αναλάβει τον ρόλο της συντονίστριας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οργάνωση και την επιτυχή διεξαγωγή της Διάσκεψης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ανέλαβε και τον ρόλο της συμπροεδρίας της Οργανωτικής Επιτροπής της 10ης Διάσκεψης, με τη Δρ. Αυγερινοπούλου να διαδραματίζει ενεργό και συμβουλευτικό ρόλο κατά τη φάση της προετοιμασίας, ενισχύοντας τη συνέργεια και τη συνέχεια μεταξύ των δύο διαδοχικών διοργανώσεων. Η συμμετοχή της υπογραμμίζει τη συνέπεια της Ελλάδας στην προώθηση διεθνών συνεργασιών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία περιλάμβανε, επίσης, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στέφανο Γκίκα, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Πέτρο Βαρελίδη, τον Πρέσβη της Ελλάδος στη Σεούλ, κ. Λουκά Τσώκο και τον κ. Κωνσταντίνο Δασκαλόπουλο, Σύμβουλο της Πρεσβείας, τον κ. Γιάννη Ρήγα, Εμπειρογνώμονα Σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, τον κ. Παναγιώτη Καρανάσο από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και εκπροσώπους της ελληνικής ναυτιλιακής και περιβαλλοντικής διπλωματίας.

Στο επίκεντρο του προγράμματος της ελληνικής αντιπροσωπείας βρέθηκαν οι εργασίες της Διάσκεψης, στις οποίες η χώρα μας συμμετέχει με διακεκριμένο ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, η Δρ. Αυγερινοπούλου παρενέβη ως ομιλήτρια σε θεματικές που αφορούν:

· Τη βιώσιμη αλιεία και την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (IUU Fishing)

· Τη δημιουργία νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και την προώθηση του στόχου “30×30”

· Τη γαλάζια οικονομία και τις καινοτόμες λύσεις για βιώσιμη ναυτιλία και ενεργειακή μετάβαση

· Τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την παρακολούθηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων (Digital Oceans)

Ενώ συγκεκριμένα και σύμφωνα με το πρόγραμμά της:

· Συμμετείχε ως ομιλήτρια στο πάνελ για την Γαλάζια Οικονομία (Blue Economy Panel), όπου παρουσίασε τις ελληνικές πολιτικές και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μέσα από τη χρήση των θαλάσσιων πόρων.

· Έκανε παρέμβαση στο υψηλού επιπέδου event “Green & Digital Innovation: From Busan to Nice”, όπου απηύθυνε επίσημη δήλωση εκ μέρους της χώρας μας.

· Συμμετείχε στο επίσημο session για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (MPAs), στη θεματική για τις Βιώσιμες Αλιείες και τη Θαλάσσια Ρύπανση, και στο Digital Oceans Plenary Session.

· Παράλληλα, συμμετείχε σε διμερείς συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως με τον Υπουργό Ωκεανών και Αλιείας της Κορέας, κ. Kang Do-hyung και το Υφυπουργό, Ομόλογό της, κ. Kim Sung-bum.

· Ενώ συμμετείχε σε καθαρισμό λιμανιού στο Dadaepo Port και επισκέφτηκε ελληνικό ναυπηγείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Η ελληνική συμμετοχή πραγματοποίησε και μια σειρά διμερών επαφών με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς ναυτιλιακής συνεργασίας, της προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και της συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

Η Διάσκεψη Our Ocean ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, John Kerry, με στόχο την κάλυψη του κενού που υπήρχε τότε στη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών. Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο θεσμό παγκόσμιου διαλόγου και δράσης για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας.

Η 10η Διάσκεψη Our Ocean διοργανώθηκε από τη Δημοκρατία της Κορέας στην πόλη Μπουσάν με σύνθημα “Our Ocean, Our Action” και ειδική θεματική ατζέντα την Ψηφιακή Ωκεανογραφία (Digital Oceans). Περιλαμβάνει επτά θεματικές ενότητες, άνω των 80 παράλληλων εκδηλώσεων και συμμετοχές υψηλού επιπέδου από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

Συγκεκριμένα, οι θεματικές ενότητες του our Ocean 10:

1. Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (MPAs)

2. Βιώσιμη Αλιεία

3. Θαλάσσια Ρύπανση

4. Κλιματική Αλλαγή και Μείωση Άνθρακα

5. Θαλάσσια Ασφάλεια

6. Γαλάζια Οικονομία

7. Ψηφιακοί Ωκεανοί (ειδική θεματική ενότητα)

Η Ελλάδα, ως χώρα με μεγάλη ναυτική παράδοση και μοναδικό θαλάσσιο πλούτο, συνεχίζει να επενδύει στη διπλωματία των ωκεανών και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που υπηρετούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Content Original Link:

Original Source ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

" target="_blank">

Original Source ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

SILVER ADVERTISERS

BRONZE ADVERTISERS

Infomarine banners

Advertise in Maritime Directory

Publishers

Publishers