17
Thu, Apr

Γιώργος Γουρδομιχάλης: Ανατρεπτική δικαστική απόφαση για τον εφοπλιστή - Καλείται να πληρώσει 8 εκατ. δολάρια

Γιώργος Γουρδομιχάλης: Ανατρεπτική δικαστική απόφαση για τον εφοπλιστή - Καλείται να πληρώσει 8 εκατ. δολάρια

Headlines breaking news
Γιώργος Γουρδομιχάλης: Ανατρεπτική δικαστική απόφαση για τον εφοπλιστή - Καλείται να πληρώσει 8 εκατ. δολάρια

Σε μια απρόσμενη δικαστική εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, ο εφοπλιστής Γιώργος Γουρδομιχάλης κρίθηκε προσωπικά υπεύθυνος για την εγκατάλειψη ενός φορτηγού πλοίου στη Βραζιλία πριν από δέκα χρόνια, με το δικαστήριο να επιδικάζει αποζημίωση 8 εκατ. δολαρίων από την προσωπική του περιουσία στην ασφαλιστική εταιρεία Great Lakes Insurance.

Η ομόφωνη απόφαση των ενόρκων προκάλεσε αίσθηση, εκπλήσσοντας ακόμη και την δικαστή της υπόθεσης Μελίσα Κρέιν, σηματοδοτώντας μια νέα τροπή σε μια μακρά νομική διαμάχη για το πλοίο Adamastos.

1

«Είμαι σοκαρισμένη», δήλωσε αφού οι ένορκοι αποχώρησαν από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Δικηγόροι και των δύο πλευρών εξέφρασαν την ίδια άποψη, σύμφωνα με το αντίγραφο των πρακτικών.

Ο Γουίλιαμ Μπένετ, ο δικηγόρος της Blank Rome για τον Γουρδομιχάλη, δήλωσε ότι θα καταθέσει έγγραφα ζητώντας από την Κρέιν να ανατρέψει την ετυμηγορία, σύμφωνα με το tradewinds.

Η απόφαση σηματοδοτεί την τελευταία πράξη στη μακρά δικαστική διαμάχη των εφοπλιστών Γιώργου και Στάθη Γουρδομιχάλη με την δανέζικη ναυτιλιακή Pacific Gulf Shipping για το πλοίο Adamastos χωρητικότητας 73.500-dwt (κατασκευής 1995), που ξεκίνησε το 2014.

Το πλοίο διαχειριζόταν η Phoenix Shipping & Trading των δύο εφοπλιστών και ήταν ασφαλισμένο από την American Club. Σημειώνεται ότι εκείνη την εποχή ο Γιώργος Γουρδομιχάλης ήταν πρόεδρος του American P&I Club.

Η υπόθεση

Το bulker ήταν ναυλωμένο στην Pacific Gulf Shipping, η οποία στη συνέχεια το επιναύλωσε πρώτα στην Integris και μετά στην Marubeni Corporation.

Με βάση τη δεύτερη συμφωνία, το πλοίο επρόκειτο να μεταφέρει σόγια από τη Βραζιλία στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, κατά τη φόρτωση του πλοίου, οι βραζιλιάνικες Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα και διαπίστωσαν κάποια προβλήματα, απαγορεύοντας τον απόπλου του. Την επόμενη μέρα έσπασαν οι κάβοι που κρατούσαν το πλοίο, με αποτέλεσμα αυτό να προσαράξει σε ξέρα έμφορτο με σχεδόν 60.000 τόνους σόγιας.

Για τους επόμενους έξι μήνες το πλοίο παρέμεινε δεμένο σε αγκυροβόλι, όπου το πλήρωμά του διαμαρτυρόταν για ανεπαρκείς προμήθειες και για απλήρωτους μισθούς, εγκαταλελειμμένο από τους ιδιοκτήτες του.

Οι προσφυγές 

Το συμβάν πυροδότησε σειρά προσφυγών στη διαιτησία, με την Marubeni να στρέφεται κατά της Integris, την Integris κατά της Pacific και εν τέλει την Pacific κατά της Adamastos Shipping & Trading, ιδιοκτήτρια της οποίας ήταν η ναυτιλιακή Blue Wall, συμφερόντων των αδελφών Γουρδομιχάλη.

Πέραν αυτών, η Great Lakes Insurance, η οποία ήταν ασφαλιστική της Pacific Gulf, κατέθεσε το 2018  μήνυση στη Νέα Υόρκη κατά του Γουρδομιχάλη, κατηγορώντας τον ίδιο και τις εταιρείες του για εγκατάλειψη του πλοίου. Η American Club ήταν αρχικά εναγόμενη στην υπόθεση, αλλά αργότερα απαλλάχθηκε.

Οι δικηγόροι της Great Lakes κατέθεσαν μια σειρά από αξιώσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, οι περισσότερες από τις οποίες απορρίφθηκαν πριν από τη δίκη, αφήνοντας μόνο μια, την κατηγορία αμέλειας.

Ο Έλληνας εφοπλιστής αρνείται τους ισχυρισμούς εδώ και χρόνια και πέτυχε μια σειρά από απορριπτικές αποφάσεις στα ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Εάν η τελευταία ετυμηγορία για την καταβολή των 8 εκατ. δολαρίων ισχύσει, θα πρέπει επίσης να επιβαρυνθεί με ετήσιους τόκους 9%.

Η απόφαση των ενόρκων προκάλεσε έκπληξη επειδή αυτή προχώρησαν στην «διάτρηση του παραπειστικού προπετάσματος» (pierced the corporate veil) για να θεωρήσουν τον Γουρδομιχάλη προσωπικά υπεύθυνο και όχι την εταιρεία του.

Ο ίδιος και ο αδελφός του Στάθης Γουρδομιχάλης είχαν τον έλεγχο της Phoenix και την εγγεγραμμένη ιδιοκτήτρια του πλοίου, Adamastos Shipping & Trading, σύμφωνα με την αγωγή.

Μάλιστα, η δικαστής ρώτησε τους ενόρκους στο δικαστήριο: «Ενεργούσε ο Γιώργος Γουρδομιχάλης με την ατομική του ιδιότητα και όχι ως υπάλληλος ή ιδιοκτήτης της Phoenix Shipping & Trading SA ή της Adamastos Shipping & Trading SA;». Και όλοι απάντησαν καταφατικά.

Παράλληλα υποστήριξαν ότι η συμπεριφορά του εφοπλιστή ήταν «ουσιώδης παράγοντας» στην εγκατάλειψη του πλοίου, προκαλώντας την ακύρωση της ασφάλισής του.

Η δικαστής Κρέιν ζήτησε από τους δικηγόρους των δύο πλευρών να προχωρήσουν σε διακανονισμό.

Διαβάστε επίσης 

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: 400 εκατ. ευρώ ετησίως σε κοινωνικές παροχές

Content Original Link:

Original Source MONONEWS www.mononews.gr

" target="_blank">

Original Source MONONEWS www.mononews.gr

SILVER ADVERTISERS

BRONZE ADVERTISERS

Infomarine banners

Advertise in Maritime Directory

Publishers

Publishers