02
Wed, Apr

Ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής το μεγαλύτερο πρόβλημα στον θαλάσσιο τουρισμό

Ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής το μεγαλύτερο πρόβλημα στον θαλάσσιο τουρισμό

Headlines breaking news
Ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής το μεγαλύτερο πρόβλημα στον θαλάσσιο τουρισμό

Σημαντικά ευρήματα εντοπίζονται στην μελέτη για τον χωροταξικό σχεδιασμό δικτύου τουριστικών λιμένων που εκπόνησαν οι καθηγητές Γεώργιος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης και παρουσίασε η Ένωση Μαρινών Ελλάδας.

1

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, Σταύρος Κατσικάδης, επισήμανε ότι η μελέτη στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού και είναι σημαντική καθώς η μέση τουριστική δαπάνη των τουριστών στις μαρίνες είναι πενταπλάσια από τους υπόλοιπους κλάδου του τουρισμού

Σήμερα, υφίστανται μόνον 15.000 θέσεις ελλιμενισμού από τις οποίες 9.000 και είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η αδειοδότηση, η χρηματοδότηση των έργων κατασκευής μαρίνων και η αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα δώσει την δυνατότητα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας να αναπτυχθούν ισότροπα και στον τομέα των μαρίνων, ενώ η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι προσβλέπει στην βιωσιμότητα των προορισμών του θαλάσσιου τουρισμού και στην ενδυνάμωση τοπικών κοινωνιών και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Την μελέτη για τον χωροταξικό σχεδιασµό ∆ικτύου Τουριστικών Λιµένων στην Ελλάδα παρουσίασε ο Γεώργιος Βαγγέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

Ο καθηγητής Γεώργιος Βαγγελας αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό που υπάρχει σήμερα στην ευρύτερη περιοχή και επισήμανε ότι βασική αιτία για την εκπόνηση της μελέτης είναι η έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού, προτείνοντας ταυτόχρονα ένα σχεδιασμό για την χωροθέτηση νέων μαρίνων.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης, τόνισαν ότι είχαν μια δυσκολία καταγραφής του στόλου σκαφών αναψυχής και αδυναμία καταγραφής των σκαφών που ελλιμενίζονται μόνιμα στην χώρα λόγω διαφορετικής ερμηνείας τι σημαίνει τουριστικό σκάφος των διαφόρων σημαιών και της έλλειψης μιας βάσης δεδομένων.

Η Αττική τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά είναι πρώτες σε θέσεις ελλιμενισμού και όπως αναφέρθηκε κάθε μαρίνα έχει μια μέση χωρητικότητα 250 σκαφών με 61 μαρίνες χωροθετημένες. Ωστόσο επισημάνθηκε ότι την προσεχή πενταετία θα δημιουργηθούν δέκα νέες μαρίνες με επιπλέον 2.300 θέσεις.

Η μελέτη κατέγραψε επίσης τουριστικά καταφύγια και αγκυροβόλια και κάποιες θέσεις σε μη τουριστικές εγκαταστάσεις δηλαδή Οργανισμούς Λιμένων και Λιμενικά Ταμεία με 51 μικρούς λιμένες και 3.100 θέσεις ελλιμενισμού. Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχουν και 11.700 θέσεις διαχείμασης.

Μιλώντας για τα κριτήρια χωροθέτησης ο Γεώργιος Βαγγέλας μίλησε για 23 κριτήρια που έχουν σχέση με την ελκυστικότητα των υποδομών όπως μεταφορικές και τουριστικές υποδομές. Επίσης, είπε ότι δημιουργήθηκε και ένα ερωτηματολόγιο και συγκεντρώθηκαν 186 απαντήσεις από πλοίαρχους εταιρίες ναύλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν, οι λιμενικές εγκαταστάσεις στις ελληνικές περιφέρειες κατανέμονται ως εξής:

• Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Διαθέτει 100 μαρίνες, 170 καταφύγια, 288 λοιπές λιμενικές εγκαταστάσεις και 180 θέσεις διαχείμασης, χωρίς αγκυροβόλια ή ξενοδοχειακούς λιμένες.

• Αττική: Διαθέτει 4.570 μαρίνες, 209 καταφύγια, 35 αγκυροβόλια, 638 λοιπές λιμενικές εγκαταστάσεις και 3.021 θέσεις διαχείμασης, ενώ δεν υπάρχουν ξενοδοχειακοί λιμένες.

• Βόρειο Αιγαίο: Υπάρχουν 478 μαρίνες, 301 καταφύγια, 92 αγκυροβόλια, 273 λοιπές λιμενικές εγκαταστάσεις και 557 θέσεις διαχείμασης, χωρίς ξενοδοχειακούς λιμένες.

• Δυτική Ελλάδα: Διαθέτει 1.510 μαρίνες, 175 καταφύγια και 1.520 θέσεις διαχείμασης, ενώ δεν υπάρχουν αγκυροβόλια, ξενοδοχειακοί λιμένες ή λοιπές εγκαταστάσεις.

• Ήπειρος: Υπάρχουν 297 μαρίνες, 170 καταφύγια και 240 θέσεις διαχείμασης, η περιφέρεια δεν έχει αγκυροβόλια, ξενοδοχειακούς λιμένες ή λοιπές λιμενικές εγκαταστάσεις.

• Θεσσαλία: Δεν καταγράφονται μαρίνες ή αγκυροβόλια, αλλά υπάρχουν 108 καταφύγια, 753 λοιπές λιμενικές εγκαταστάσεις και 402 θέσεις διαχείμασης.

• Ιόνια Νησιά: Διαθέτουν 1.677 μαρίνες, 459 καταφύγια, 250 αγκυροβόλια, 15 λοιπές λιμενικές εγκαταστάσεις και 1.700 θέσεις διαχείμασης, χωρίς ξενοδοχειακούς λιμένες.

• Κεντρική Μακεδονία: Καταγράφει 775 μαρίνες και 377 καταφύγια, χωρίς αγκυροβόλια, ξενοδοχειακούς λιμένες, λοιπές εγκαταστάσεις ή θέσεις διαχείμασης.

Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν τη μεγάλη γεωγραφική διακύμανση των ναυτιλιακών υποδομών ανά την Ελλάδα, με την Αττική και τα Ιόνια Νησιά να διαθέτουν τις περισσότερες εγκαταστάσεις.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης την σημαντική κινητικότητα η οποία καταγράφεται στις διελεύσεις σκαφών αναψυχής ανά την ελληνική επικράτεια, με τις Κυκλάδες και την Αττική να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου. Σύμφωνα με στοιχεία του PortEconomica, οι Κυκλάδες κατέχουν το 12,97% των διελεύσεων, ενώ η Αττική απορροφά το 40,67% των σκαφών αναψυχής

Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 12,43%, ενώ τα Ιόνια Νησιά, μαζί με την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, καταγράφουν 13,19%. Η Κρήτη σημειώνει ένα αξιοσημείωτο 5,05%, ενώ η Πελοπόννησος βρίσκεται στο 4,16%.

Στη Μακεδονία, η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει 5,74%, ενώ η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μόλις 0,14%. Στη Θεσσαλία το ποσοστό αγγίζει το 1,44%, ενώ στη Στερεά Ελλάδα το 1,87%.

Τέλος, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο οι διελεύσεις των σκαφών αναψυχής ανέρχονται στο 2,35%, ενώ στην κατηγορία «Ιόνια Νησιά – Ήπειρος – Δυτική Ελλάδα» καταγράφεται ένα μηδενικό ποσοστό (-0,00%).

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη δυναμική των θαλάσσιων μετακινήσεων στην Ελλάδα, με την Αττική και τις Κυκλάδες να αποτελούν διαχρονικά τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Τουρισμού και Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.κ. Βασίλης Κικίλιας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας (Ε.ΜΑ.Ε.) κ. Ο Σταύρος Κατσικάδης χαιρέτησε την εκδήλωση θυμίζοντας την ανακοίνωση της Ε.ΜΑ.Ε. ένα χρόνο πριν, όταν, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Τουρισμού και σε συνεννόηση με Φορείς και Ενώσεις του Θαλάσσιου Τουρισμού, ανέλαβε την πρωτοβουλία της χαρτογράφησης των τουριστικών λιμένων και των αναγκών σε θέσεις ελλιμενισμού με σκοπό να αναφερθεί στο Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο της χώρας μας για τον Τουρισμό. Υπουργείο Τουρισμού.

Ακολούθως ανέφερε: «Με συνέπεια στη δέσμευσή μας, για πρώτη φορά σήμερα, παρουσιάζεται μία μελέτη που βαθμονομεί τις δυνατότητες ανάπτυξης των τουριστικών λιμένων στη χώρα μας με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και χαρακτηριστικά ανά Περιφέρεια και Δήμος. Η μελέτη αποτελεί έναν ενημερωτικό οδηγό, μία χαρτογραφημένη πρόταση ανάπτυξης θέσεων ελλιμενισμού στις παράκτιες και στις νησιωτικές περιοχές στη χώρα μας. Βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια που αξιολογήθηκαν από τους εκπροσώπους Φορέων του yachting ως ιδιαίτερα σημαντικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού. Πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια συγκέντρωσης, ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες σε όλη την Επικράτεια» τόνισε. «Πρέπει να πούμε ότι η μελέτη δεν έχει σκοπό να υποδείξει επακριβώς που θα γίνουν οι Μαρίνες αλλά να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημαντικότητα και την ελκυστικότητα των Δήμων που διαθέτουν θαλάσσιο μέτωπο είτε μαρίνες είτε όχι, καθώς και την ανάγκη να αναπτυχθούν περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού στους Δήμους με την υψηλότερη βαθμολογία» είπε ο κ. Κατσικάδης και συνέχισε: «Το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι η ανάγκη εξορθολογισμού του θεσμικού πλαισίου. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Γρηγόρη αδειοδότηση, απλές διαδικασίες, λιγότερες Υπηρεσίες, Κεντρικός συντονισμός. Η πρόσφατη μετάβαση των αρμοδιοτήτων χωρικών σχεδιασμού των τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε Οργανισμούς Λιμένων και Ζώνες Λιμένων, από το Υπουργείο Τουρισμού στο Υπουργείο Ναυτιλίας, σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χωροθέτηση και λειτουργία των μαρινών και καταφυγίων που υπόκεινται στη νέα διάταξη. Ο σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος για πιο γρήγορη αδειοδότηση και δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού σε λιμένες και λιμενικές ζώνες» κατέληξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσικάδης.

Με το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε πάνελ – συζήτηση επί της μελέτης με συντονίστρια τη δημοσιογράφο και Κατερίνα Παναγοπούλου, στο οποίο συμμετείχαν οι κκ. Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος Ένωση Μαρινών Ελλάδας, Γεώργιος Βαγγέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Στέφανος Γκίκας, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής , Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος , ∆ημήτριος Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και Γιώργος Παπαχρήστου, Επικεφαλής Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων Υπερταμείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «παρών» έδωσαν ακόμα εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κορυφαία στελέχη που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία και στον τουρισμό, ειδικότερα δε στον θαλάσσιο τουρισμό και στις μαρίνες.

Η μελέτη που εκπονήθηκε θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης σε επίπεδο εμπλεκομένων φορέων αλλά και κοινωνικών εταίρων για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού δικτύου μαρινών στην Ελλάδα.

Την μελέτη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: EMAE study-31st of March – Update

Διαβάστε επίσης:
Τατιάνα Μπλάτνικ: Είμαι «grecolatina» – Τα μηνύματα στις γυναίκες και το ταξίδι στην Κολομβία

Στέφανος Γκίκας προς σπουδαστές ΑΕΝ: Είστε οι συνεχιστές της μακράς ένδοξης πορείας της Ελληνικής Ναυτιλίας

Aγγελική Φράγκου: Πούλησε τρία πλοία παλαιότερης κατασκευής και παρέλαβε τρία νεότευκτα

Content Original Link:

Original Source MONONEWS www.mononews.gr

" target="_blank">

Original Source MONONEWS www.mononews.gr

SILVER ADVERTISERS

BRONZE ADVERTISERS

Infomarine banners

Advertise in Maritime Directory

Publishers

Publishers